Postupak protiv vozača zbog odvajanja migranata

Jedan od putnika je objavio na Facebooku fotografiju migranata u zadnjem dijelu autobusa (Facebook)

Tuzlanska kompanija Transturist najavila je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv vozača autobusa koji je migrante prebacio na sjedišta u zadnjem dijelu autobusa da se ne bi miješali sa ostalim putnicima, prenosi Tanjug.

Incident se dogodio 10. septembra, na liniji Sarajevo-Tuzla, a prema riječima ostalih putnika, vozač je tu odluku obrazložio time što nije želio da se migranti miješaju sa ostalim putnicima, prenose bh. mediji.

“Treba sada da uđe profesorica koja je radila osam sati i je li treba da sjedi s njima”, odgovorio je vozač na dodatna pitanja putnika, a jedan od njih je to objavio na Facebooku uz fotografiju migranata u zadnjem dijelu autobusa. 

Disciplinski postupak

Kompanija za prijevoz putnika Transturist Tuzla oglasila se povodom ovog događaja te u svom saopštenju na Facebooku najavila disciplinski postupak protiv vozača.

“Ovim putem želimo da istaknemo da bilo kakva segregacija putnika po bili kojoj osnovi nije politika našeg preduzeća i da je ovaj čin isključivo čin pojedinca koji je izuzetno nekorektan i s pravom izaziva kritike i negativne komentare u javnosti. Nakon što utvrdimo sve detalje ovog događaja pokrenut ćemo disciplinski postupak protiv našeg vozača i izreći mu kaznu u skladu s pravilnikom našeg preduzeća”, stoji u Facebook objavi Transturista.

U saopštenju se navodi i da kolektiv kao što je Transturist, sa 70 godina tradicije u prijevozu putnika, koji zapošljava 130 radnika, ne može gledati kroz jednog pojedinca i u isto vrijeme osuđivati za rasizam i segregaciju po bilo kojoj osnovi.

“Smatramo da smo u proteklom periodu kao kolektiv učinili mnogo pozitivnih stvari za migrante, od toga da smo dozvolili da borave u prostoru autobuske stanice, da koriste sadržaje u autobuskoj stanici te smo velikom broju migranata izdali karte s popustom, a određenom broju migranata nismo ni naplatili karte. Isto tako, nismo dobili informaciju da se neko od naših uposlenika nekorektno ponašao prema migrantima tokom boravka u Tuzli”, naveli su.

Izvor: Agencije