Postupak protiv hrvatskog premijera, ministra i više bivših ministara

Andrej Plenković
Predsjednica Komisije Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja (EPA)

Povjerenstvo za sukob interesa u četvrtak je pokrenulo postupak protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da tom povjerenstvu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju, prenosi Hina.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zbog toga što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenom prošle godine.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da je postupak većinom glasova pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja.

Propusti dostave podataka i dokumentacije

Također, postupak je pokrenut zbog propusta premijera Plenkovića da naloži svom predstojniku ureda, kao i propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju.

“Iz toga proizlazi mogućnost da ti dužnosnici nisu postupali savjesno, odgovorno i transparentno”, rekla je.

Novaković je pojasnila kako postupak nije pokrenut zbog puta tih dužnosnika u glavni grad Finske.

Tijekom opširnog izlaganja predmeta Novaković je predstavila višemjesečnu prepisku između Povjerenstva i Vlade, ministarstava, Hrvatskog sabora te HDZ-a.

Sva ta tijela, kao i HDZ, dostavila su svoja očitovanja, ali bez dokumentacije koja bi potvrdila te navode.

Izvor: Agencije