Postupak o izručenju Assangea SAD-u odlaže se do septembra

Julian Assange
Julianu Assangeu prijeti do 175 godina zatvora (Reuters)

Saslušanja po američkom zahtjevu za izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea nastavit će se u rujnu, nakon odgode u travnju, zbog epidemije korona virusa, objavio je u ponedjeljak sud u Londonu.

Sjedinjene Američke Države traže Assangeovo izručenje tereteći ga po 18 točaka optužnice, uključujući urotu za hakiranje, u vezi objave povjerljivih diplomatskih dokumenata prije deset godina.

Sud je ročišta po zahtjevu za izručenje počeo u veljači, a zatim je slijedila odgoda do 18. svibnja, prenosi Hina.

Assange je optužen za suradnju s bivšom američkom obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning u cilju objave stotina tisuća povjerljivih dokumenata.

O datumu će se odlučiti naknadno

Prošli tjedan se sutkinja Vanessa Baraitser suglasila s odgodom zbog pandemije korona virusa.

Na ročištu u Westminster Magistrates’ Court u ponedjeljak je dogovoreno da je najbolje odgoditi saslušanja do rujna, a o datumu će se odlučiti naknadno, rekao je glasnogovornik suda.

Australski državljanin, 48-godišnji Assange, mogao bi ostatak života provesti u zatvoru, jer mu prijeti do 175 godina zatvora.

Optužbe odbacuje i naziva ih političkim te prijetnjom slobodi govora, a SAD tvrdi da je ugrozio živote obavještajaca objavom tajnih diplomatskih depeša.

“Oslobodite oca moje djece”, objavila je na Twitteru Assangeova partnerica Stella Morris, koja je rekla da je njemu život ugrožen Covidom-19 u londonskom zatvoru Belmarsh, u kojem je od rujna prošle godine. 

Zabrinutost za Assangeovo zdravlje

Assange je prošlog travnja bio izbačen iz veleposlanstva države Ekvador u Londonu, u kojem je proveo sedam godina, kako bi izbjegao izručenje SAD-u.

U tom razdoblju zbližio se s odvjetnicom Morris i ona mu je rodila dva sina.

Pristaše izražavaju zabrinutost za Assangeovo zdravlje, prenosi agencija dpa.

“Assange će morati provesti više od 18 mjeseci u zatvoru Belmarsh prije nego što se čuju bilo kakvi dokazi o zahtjevu za njegovo izručenje”, priopćila je Media Freedom, skupina za slobodu govora koja vodi kampanju za njegovo oslobođenje.

Izvor: Agencije