Postignut sporazum o smanjenju proizvodnje nafte

Smanjenje proizvodnje će biti ublaženo u periodu jun-decembar 2020. godine na osam miliona barela dnevno, a potom na šest miliona barela u periodu januar-april 2021. (EPA)

Organizacija proizvođača nafte OPEC i proizvođači koji nisu članice te grupacije (OPEC+) postigli su dogovor o smanjenju proizvodnje za 10 miliona barela dnevno tokom maja i juna ove godine, sa ciljem da se izazivanjem vještačke nestašice na tržištu izazove poskupljenje “crnog zlata” čija je cijena zbog pandemije korona virusa pala na nezapamćeni minimum, saopćeno je iz sjedišta OPEC-a u Beču.

Smanjenje proizvodnje će biti ublaženo u periodu jun-decembar 2020. godine na osam miliona barela dnevno, a potom na šest miliona barela u periodu januar-april 2021. godine, prenosi Tanjug.

Sljedeća video konferencija OPEC+ najavljena je za 10. jun, a prema pisanju Reutersa, cijene sirove nafte su već skočile za 12 posto nakon vijesti da su se OPEC i drugi proizvođači, sa Rusijom na čelu, dogovorili o smanjenju proizvodnje.

Razgovori Trumpa, Putina i Salmana

Američki i ruski predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin i saudijski kralj Salman razgovarali su telefonom o značaju saradnje između zemalja proizvođača nafte, nakon što su OPEC i proizvođači koji nisu članice te grupacije (OPEC+) postigli dogovor o smanjenju proizvodnje za 10 miliona barela dnevno tokom maja i juna.

Kako je javila saudijska državna novinska agencija SPA, lideri su naglasili značaj saradnje između zemalja proizvođača nafte kako bi bila održana stabilnost tržišta energenata i podrška globalnom rastu ekonomije, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije