Postignut dogovor o zaostavštini bivše JNA

Ministri Srbije i Hrvatske razgovarali su i o mogućnostima proširenja saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti (Anadolija)

Ministri odbrane Srbije i Hrvatske Nebojša Rodić i Ante Kotromanović sastali su se u ponedjeljak u Zagrebu, gdje su postigli dogovor u vezi sa zaostavštinom bivše Jugoslavenske narodne armije, javlja Anadolija.

Značajan dio razgovora dvojice ministara bio je posvećen pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Hrvatske, koje su bile u nadležnosti bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu.

Rodić i Kotromanović postigli su dogovor o predaji imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Hrvatske.

Dogovoren je modalitet i dinamika predaje pomenute dokumentacije, koji se, prije svega, odnose na dokumentaciju vezanu za objekte ratne avijacije i mornarice bivše JNA, kaže se u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije, prenosi Anadolja.

Srbija je predala aerofotosnimke, odnosno materijal koji uključuje približno 38.500 snimaka iz 1968. godine, a koji će olakšati postupak legalizacije svih objekata u Hrvatskoj, koji je u toku.

Navedeni materijal predat je prilikom nedavnog susreta potpredsjednika vlada Hrvatske i Srbije, Vesne Pusić i Aleksandra Vučića.

Razgovori o proširenju saradnje

Ministri su, također, razgovarali o dosadašnjoj bilateralnoj odbrambenoj saradnji dvije zemlje kao i o mogućnostima proširenja saradnje u oblasti odbrane i sigurnosti.

“Složili su se da je odbrambena saradnja dve zemlje u uzlaznoj putanji, što potvrđuje niz započetih i već realizovanih aktivnosti. Kao jedan od primera intenziviranja saradnje istaknuto je održavanje bilateralne vojne vežbe ‘Zajednički odgovor 14’, koja će se prvi put održati tokom ove godine”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U kontekstu intenziviranja saradnje dogovoren je i nastavak započete razmjene polaznika na najvišem nivou školovanja oficira (Ratna škola i Visoke studije bezbednosti i odbrane) kao i mogućnosti uspostavljanja sadržajnije saradnje u oblasti vojne medicine i edukacije.

Podržana je mogućnost daljeg unapređenja saradnje u obuci i usavršavanju kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke, kao i kroz razmjenu predavača.

Tokom dvodnevne radne posjete ministra odbrane Srbije Hrvatskoj dogovoren je i nastavak redovnih susreta na nivou dva ministarstva i oružanih snaga.

Izvor: Agencije