Postignut dogovor doktora i Kantona Sarajevo, štrajk prekinut

'Maksimalno ćemo se potruditi da pacijenti ne ispaštaju za vrijeme štrajka', ističu iz Sindikata (Al Jazeera)

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo odlučio je prekinuti štrajk nakon što je postigao dogovor s kantonalnim premijerom Elmedinom Konakovićem i predstavnicima kantonalne vlade o kolektivnom ugovoru.

“Nakon šest i po sati postignut je dogovor zalaganjem sindikata i premijera Kantona Sarajevo i [kantonalne] Vlade da se prepozna aktuelni trenutak i spriječi jedno vrlo haotično stanje u zdravstvu Kantona na način da se postigne dogovor”, potvrdio je za Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine u izjavi za Anadoliju.

Prema njegovim riječima, “dogovorom su ispunjeni zahtjevi doktora, ali je pred njima raspored obaveza koje moraju ispuniti u narednom periodu, u toku 2018. godine”.

Dodao je kako “svi kantoni imaju identične zahtjeve – problem sa satnicom, sedmični radni učinak i koeficijenti”.

“U drugim kantonima nije još ništa urađeno. Očekujemo da će Zeničko-dobojski kanton, Srednjobosanski kanton, Posavski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton da ostvare značajan napredak, odnosno da postignu dogovor”, rekao je Zaid.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine stupio je jutros u generalni štrajk u devet kantona, od kojih je u četiri krenula i obustava rada zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

Satnica ljekara

Ljekari su ranije tražili satnicu 2,35 konvertibilnih maraka (1,2 eura), sedmično 37,5 radnih sati i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i supspecijaliste za 1,2.

Prošle sedmice Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je zahtjeve zdravstvenih radnika u KS-u, što je bio preduvjet za okončanje štrajka pokrenutog 13. oktobra.

Na sastanku kantonalnog premijera Konakovića, kantonalne ministrice zdravstva Zilhe Ademaj i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Samira Turkovića s direktorima svih zdravstvenih ustanova u kantonu postignut je dogovor da će novi koeficijent minulog rada za sve medicinare iznositi 0,5, dok će njihova satnica iznositi 2,60 KM (1,33 eura), a radna sedmica trajat će im 37,5 sati, čime su ispunjeni zahtjevi sindikata zdravstvenih radnika.

Izvor: Agencije