Posthumno odlikovana posada palog helikoptera

Vojni helikopter pao je u pokušaju spuštanja na beogradski aerodrom (Sr?an Ili? / Tanjug)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno je odlikovao posadu vojnog helikoptera i zdravstvene radnike koji su nastradali u nesreći kod beogradskog aerodroma 13. marta, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Nikolić je pilote i medicinske radnike odlikovao medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” na sjednici Komisije za odlikovanja koja je jutros održana, prenosi Tanjug.

U nesreći vojnog helikoptera, koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara u Beograd, poginuli su piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar Ivan Miladinović, zdravstveni radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinović i beba Ademović.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je kako MUP, u noći kada je pao vojni helikopter, nije dobio zvaničan zahtjev za transport bolesne bebe.

Ukazao je i kako helikopteri tog Ministarstva nisu adekvatni da lete u uslovima koji su bili tada.

“Nikada nam nije bio upućen zvaničan zahtev. To je bila komunikacija našeg načelnika Policijske uprave i komandanta helikopterske jedinice (MUP-a), gde on pita da li je uopšte moguće i da li policija ima helikopter koji, u noćnim uslovima za spašavanje malog deteta, može da leti”, objasnio je Stefanović.

Naveo je i kako je komandant, koji je profesionalac i koji o tome i odlučuje, rekao kako MUP ne može da izvrši taj zadatak. 

Stefanović, koji je i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da se ta stranka neće miješati u istragu o padu vojnog helikoptera.

Upitan da li to znači da SNS neće tražiti ostavke ministara zdravlja Zlatibora Lončara i odbrane Bratislava Gašića, Stefanović je odgovorio kako je to zaključak novinara.

Ranije u srijedu, Lončar je izjavio je da su 13. marta, kad je on stigao na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, tamo već stigle ekipe dva saniteta, koje su očekivale vojni helikopter , ali nijedna novinarska ekipa.

“Zar, zaista, verujete da niko od novinara, da su ekipe čekale na aerodromu, ne bi odmah objavio fotografije ili snimak”, upitao je Lončar u intervjuu za Politiku.

Istovremeno, oglasio se i Gašić, rekavši RTS-u kako apsolutno vjeruje u stručnost i efikasnost istražnih komisija koje su formirane da ispitaju okolnosti pada vojnog helikoptera.

Po njemu, postojali su svi uslovi za polijetanje, te su poštovane sve procedure i pravila službe.

‘Crv sumnje’

Ministar Lončar prvi put je za beogradski list govorio o detaljima događaja u kojem je izgubljeno sedam života, te uvjerava kako je njegova uloga u cijeloj priči bila da osigura transport životno ugrožene bebe od helikoptera do bolnice.

“Napravio sam kombinovanu ekipu od dva saniteta – hitne pomoći i lekara iz Instituta za zaštitu majke i deteta, gde je beba trebalo da bude prevezena i čekao sam da mi jave gde će helikopter sleteti. Kada su me obavestili da je odredište Vojno-medicinska akademija (VMA), tamo sam odmah uputio ekipe”, objašnjava Lončar.

Napominje da su sanitetske ekipe čekale na VMA da prihvate bebu, kada je javljeno da će zbog pogoršanih meteoroloških uslova biti promijenjeno mjesto slijetanja i da će se helikopter spustiti na Aerodrom “Nikola Tesla”.

Zato je morao, kaže, prebaciti oba saniteta na drugo odredište i, kako bi provjerio lokaciju, pozvao je komandanta 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije Predraga Bandića.

“Rekao sam mu doslovce: ‘Ako treba, doći ću i ja, gde treba.’ Kada sam završio razgovor u meni se rodio crv sumnje da li je sve dobro organizovano, jer ja sam, pre svega, lekar, u timu sam spasavanja Urgentnog centra. Zato sam seo u svoj automobil i sam krenuo put surčinskog aerodroma”, rekao je ministar zdravlja.

‘Mnogi imaju moj broj’

“Kad sam stigao na Aerodrom ‘Nikola Tesla’, već su bile stigle ekipe hitne pomoći i lekara iz Instituta. I nije bila nijedna novinarska ekipa. U objavljenim izvještajima, baš kao što se najavljuje dolazak saniteta i ministra zdravlja, bio bi najavljen i dolazak novinara, da ih je bilo”, kaže on.

Na pitanje kako je uopšte saznao za životno ugroženu bebu, on kaže da su mu javili iz Novog Pazara, jer mnogi imaju njegov telefon, čak i direktor bolnice.

“Molili su za pomoć. Šta je trebalo da im kažem, da neću da pomognem? Nisam pitao za ime bebe, ni koje je nacionalnosti, razmišljao sam samo da uradim svoj posao – organizovanje prihvata bebe po sletanju helikoptera”, rekao je Lončar.

Optužbe na njegov račun, kaže, nisu ga pokolebale da i dalje pokušava pomoći u akcijama spašavanja.

“To je moj poziv, moj posao i moj život i dok god sam živ pokušavaću da pomognem svima kojima je ta pomoć potrebna”, rekao je Lončar.

Gašić donio odluku

Ministar odbrane je, gostujući na RTS-u, rekao kako je on donio odluku o polijetanju vojnog helikoptera u akciji spašavanja bebe u skladu sa ovlaštenjima, zakonima i pravilima službe.

“Tu odluku da se krene u akciju spasavanja deteta doneo sam posle upoznavanja sa svim detaljima od nedležnog starešine, komandanta 204 vaduhoplovne brigade”, rekao je Gašić.

Navodno ga je general Bandić obavijestio kako postoje svi meteorološki i tehnički uslovi da se taj posao obavi i da je posada spremna da izvrši zadatak.

Potvrdio je kako je u vrijeme nesreće u kojoj je nastradalao šestero odraslih i tek rođena beba bio u Kruševcu i da je nakon što je dobio informaciju da je izgubljen kontakt sa posadom pošao za Beograd.

U emisiji je pokazao i fotografije sa naplatne rampe, sa kojih se vidi u koje vrijeme je njegovo vozilo prošlo tim dijelom autoputa.

Izvještaji komisija

Po njemu, obje su komisije koje su prije nekoliko dana objavile izvještaje o padu helikoptera i po kojima je glavni krivac ljudski faktor, odnosno posada, “apsolutno kompetentne” da sačine valjan izvještaj.

Na pitanje osjeća li se odgovornim, Gašić je rekao kako se smatra odgovornim od trenutka polaganja zakletve, te je ponovio da su u ovom slučaju poštovane sve procedure i pravila službe.

Objašnjavajući detalje akcije spašavanja bebe, Gašić je rekao da je njega na mobilni telefon pozvao direktor bolnice u Novom Pazaru i tražio pomoć, poslije čega je on zvao direktno generala Bandića. To je, kako je naveo, bila procedura i za vrijeme poplava.

Upitan ko je odlučio da helikopter sleti na aerodrom “Nikola Tesla”, Gašić je rekao da su operativni centar i posada tokom leta donijeli tu odluku, bez utjecaja bilo koga, jer su bili loši uslovi za slijetanje u blizini Vojno-medicinske akademije u Beogradu..

Na konstataciju da pilot ne vidi pistu i obavještava kotrolu leta da je na 140 metara visine, o čemu svjedoče i objavljeni audiosnimci, te da su se u izvještaju pojavili navodi da su civilna kontrola leta i posada u nesporazumu, odgovorio je kako je na aerodromu civilna kontola leta. 

“Niko nije imao nameru da se slika. Sam nisam nameravao da prisustvujem sletanju helikoptera”, rekao je Gašić, ističući da se nesreća sada koristi za “jeftine političke poene”.

Poslije pada helikoptera Vojske Srbije u javnosti se očekivalo da će izvještaji vojnih komisija dati odgovore o uzrocima i odgovornosti.

Dok Tužilaštvo provodi predistražne radnje, opozicija i stručna javnost zahtijevaju novu, nezavisnu istragu.

U kabinetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kažu da on takvo nešto, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, neće tražiti.

Novu istragu neće tražiti ni premijer Aleksandar Vučić, potvrđeno je novinarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije