Poster ratnog zločinca kao poklon čitaocima

Presuda Haškog tribunala Radovanu Karadžiću ispisuje naslovnice u Srbiji. Osim informacije, nudi se i interpretacija, ocjena, pa i stav, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

“Kao i sve ostale su nepravedne, to se vidi po broju osuđenih Srba. Učestvovalo je tu tri strane najmanje, najgore su prošli Srbi”, ili “Nije zaslužio doživotnu robiju”, kažu građani Srbije.

Pojedini su u kreiranju javnog mnijenja otišli i korak dalje, pa tako svojim čitaocima najavljuju poster najpoznatijeg haškog osuđenika.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije upozoravaju da rehabilitacija optuženih za ratne zločine, s jedne, i evropske integracije, s druge strane, ne idu ruku pod ruku. Da nema datuma, kažu, pomislili biste da listate štampu iz devedesetih.

‘Selektivna pravda’

“Sve je to sloboda, ništa to nije nezakonito. Ali, ono što brine je nedostatak otpora u društvu. Nedostatak pokušaja da se objasni gde je bila greška, da li je bila greška… Nekako se olako cela elita vladajuća predaje toj nekoj opštoj bujici. koja nosi sve pored sobom i koja će, bojim se, stvarati sve veće i veće probleme. sa kojima ne znam kako ćemo izaći na kraj”, kaže Dušan Janjić iz NUNS-a.

Da je ‘pravda selektivna’ ocjena je onog kome je resor. Ministar pravde Srbije Nikola Selaković prenio je, poslije vanredne sjednice, zvaničan stav Vlade Srbije o presudi Karadžiću da je svaljivanje krivice na jedan narod nedopustivo.

“Vlada Srbije ne želi da reaguje na sadržaj i obrazloženje bilo koje pojedinačne presude. Ipak, posle mnogo godina rada Haškog tribunala, ostaje gorak ukus zbog činjenice da oni koji su tvorci politike zločina prema Srbima gotovo ni na koji način nisu kažnjeni”, kaže Selaković.

O političkim i pravnim posljedicama presude Karadžiću razgovarali su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i srpski patrijarh Irinej. Poslije sat i po sastanka, bez detalja. Ipak, to je tema koja u Srbiji neće brzo zastarjeti. 

Izvor: Al Jazeera