Oglasi

Postavljena barikada i van teritorije Kosova

Saobraćaj ka prijelazu Jarinje je potpuno onemogućen.
Na prijelazu su za sigurnost zaduženi vojnici KFOR-a, dok EULEX policija vrši nadzor[AFP]

Prvi put od izbijanja krize oko postavljanja kosovskih carinika i policajaca na prijelaze Jarinje i Brnjak podignuta je barikada i van teritorije Kosova.

Zemljana barikada se nalazi nadomak graničnog puta koji je vodio oko prijelaza Jarinje, a koji je prije dva dana urušio KFOR.

Ovime je u potpunosti onemogućen saobraćaj ka prijelazu Jarinje.

EULEX I KFOR su ranije u subotu otvorili granični prijelaz Jarinje za putnički saobraćaj, ali je saobraćaj onemogućen zbog barikade koju su građani podigli u petak na putu od tog prijelaza do kosovskog mjesta Lešak.

Na prijelazu su za sigurnost zaduženi vojnici KFOR-a, dok EULEX policija vrši nadzor, a EULEX carina kontrolu vozila.

Carinska provjera

Svima koji prelaze  EULEX dijeli letak sa obavještenjem o uspostavljanju propisanih kontrola na prijelazima.

"U cilju ponovnog uspostavljanja normalnih trgovinskih odnosa između Kosova i Srbije, nastavljeno je sa provođenjem policijskih i carinskih kontrola na prijelazima Brnjak i Jarinje. Sva roba koja podliježe plaćanju akciza (kao što su alkohol, cigarete i gorivo) mora proći kroz carinsku provjeru na prelazu Merdare ili na nekom drugom prijelazu ovlaštenom za komercijalni saobraćaj", navodi se u letku.

Također, u letku piše da je "prijelaz Brnjak otvoren za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robu, kao i za komercijalni saobraćaj i komercijalnu robu, a uvoz carinske robe preko Brnjaka mora proći kroz carinski terminal u južnom dijelu Mitrovice".

"Prelaz Jarinje je otvoren za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robu. Dok ne bude uspostavljena odgovarajuća infrastruktura, komercijalna roba može prelaziti samo preko drugih prijelaza", dodaje se u letku.

Zahtjevi građana

Navodi se da će kontrole provoditi pripadnici granične policije EULEX-a i carinski službenici na prijelazima Brnjak i Jarinje, a da će pripadnici kosovske policije i carine Kosova biti prisutni.

Preko prijelaza Jarinje u subotu prije podne je, prema informacijama iz EULEX policije, prešlo više lica pješice i jedno vozilo, koje je samo kratko prešlo do Jarinja i ubrzo se vratilo u Srbiju.

Srbijanski građani su odlučni da nastave borbu za ispunjavanje zahtjeva da se sa prijelaza Jarinje i Brnjak uklone kosovski carinici i policija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.