Posmrtni vijenac za makedonsko novinarstvo

Novinaru Jovanovskom na vrata stigao zastrašujući „poklon“ (Facebook/ Bojan Jovanovski)

Piše: Daniel Evrosimoski

Kada je nepoznati čovjek zazvonio u kući makedonskog novinara Borjana Jovanovskog, vrata su otvorile njegova supruga i maloljetna kćerka. Primile su zastrašujući „poklon“ – posmrtni vijenac sa porukom „posljednji pozdrav“. Uplašene, javile su to Borjanu i slučaj prijavile policiji.

On priča kako se osjećao vrlo neprijatno – da je bio gnjevan zbog toga što su njegove dvije kćerke bile direktni svjedoci ovog užasnog događaja. Stalno dobija uvredljive poruke, ali nikad dosad nije imao ovako drsku prijetnju.

“Ne znam ko bi to mogao da učini. Mogu da zamislim njegovu mentalnu strukturu. To su ljudi koje je dnevno stimuliralo i motiviralo nekoliko nositelja govora mržnje u javnom prostoru u Makedoniji, koji prozivaju ljude da treba da budu ubijeni”, kaže Jovanovski.

Ambijent koji je omogućila Vlada

On je vlasnik i urednik informativnog sajta Novatv.mk koji redovno objavljuje istraživačke članke koji kritikuju vlast i redovna je meta govora mržnje u medijima i na socijalnim mrežama.

“Direktno ne mogu da tvrdim da je ovaj slučaj instruirala vlast, ali indirektno – da. Institucije, način na koji one rade, ono što oni zastupaju u javnosti, doprinosi ovakvim incidentima. Vlast dosad nikad nije reagirala da zaustavi ovakvo nasilje, a koji nekad prelazi sve moguće granice. Mi već godinama skrećemo pažnju institucijama da trebaju sprovoditi zakon i zaustaviti širenje nasilja”, dodaje Jovanovski.

Kaže da nije ni slutio da će do te mjere doći napadi na njega i da se plaši toga “šta sve može očekivati od takvih tipova ljudi”. Nada se da će institucije riješiti ovaj slučaj i dodaje da se samo na taj način mogu raščistiti sumnje u vezi s motivom prijetnje.

Dan nakon incidenta, kolege novinari su, na protestu koji su organizirali, vijenac simbolično bacili ispred zgrade Makedonske vlade, zato što je, kako su rekli, omogućila ambijent da se neko usudi prijetiti smrću novinarima i ljudima koji razmišljaju drugačije i kritički.

Oba novinarska udruženja u Makedoniji, koja često imaju suprotne stavove, osudila su ovaj slučaj. Kažu da je ovo kukavički čin protiv svih novinara u zemlji. Reagirali su i Evropsko udruženje novinara, Evropska komisija i Vijeće Evrope.

“Ovaj užasni čin je dio ionako krhke medijske situacije u zemlji i šalje još jednu poruku da kritičke glasove treba utišati. Ovakva djela nisu prihvatljiva u demokratskim društvima”, piše u saopćenju Dunje Mijatović, predstavnice OSCE-a za slobodu medija.

‘Discipliniranje glasova’

Ipak, ova prijetnja nije bila dovoljan povod da dvije najveće makedonske političke stranke zajedno stanu u odbranu novinara Jovanovskog. Opozicijski SDSM osudio je ove prijetnje na konferenciji za štampu, na kojoj je objavio nove prisluškivane razgovore – kako, navodno, Vlada kontrolira dio medija. Vladajući VMRO-DPMNE najprije je osudio prijetnje, a potom, putem drugog saopćenja, promijenio stav i optužio da je cijeli slučaj izmišljen scenario u korist opozicije.  

Posmrtni vijenac je samo posljednji u nizu napada na fizičku i psihičku slobodu novinara. Prijetnje smrću je putem Facebooka primio još jedan istaknuti novinar – Zoran Bojarovski. Etiketiranje, psovke i diskreditiranje novinara u Makedoniji je postalo svakodnevica.

“Govor mržnje u Makedoniji danas ili direktno kreira ili stimulira struktura moći. Njen cilj je discipliniranje svih glasova koje predstavljaju kritiku načina kako se vode politike i kritiku prema autoritarnom putu, po kome, skoro jednu deceniju, ide Vlada u Skoplju. Makedonija je danas pseudodemokratija, hibridni režim. Ona laže da je demokratija. Poruka prijetnje kolegi Jovanovskom mora da se gleda kroz taj okvir – brutalni pokušaj da se ušuti novinar čiji medij postavlja prava pitanja”, kaže Igor Micevski, predavač i istraživač Visoke škole za novinarstvo i odnose sa javnošću u Skoplju.

Makedonija već duže vrijeme drastično nazaduje na svim evropskim i svjetskim rang-listama o slobodi medija. Prema indeksu slobode medija „Reportera bez granica“, u posljednjih pet godina Makedonija je sa 34. pala na 117. mjesto i najlošija je od zemalja u regionu, a “Freedom House” je svrstava u kategoriju djelimično slobodne zemlje.   

Izvor: Al Jazeera