Posmrtni ostaci pripadaju Tatarevićima

Prošle su 22 godine otkako je Hava Tatarević posljednji put vidjela supruga Muharema i šestoricu sinova – Senada, Sejada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada.

Sve vrijeme se, kako kaže, nadala da će joj se vratiti.

Danas, u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, jedan od dvojice njenih preživjelih sinova obavio je ono što majka nije mogla. Identificirao je posmrtne ostatke svoje braće.

Suad Tatarević kazao je da je DNK analizom utvrđeno da posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica kraj Prijedora pripadaju njegovoj braći i ocu, ali da su zvanično identificirani posmrtni ostaci samo dvojice braće, javlja iz Sanskog Mosta reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Posmrtni ostaci su identificirani DNK analizom, ali porodice moraju potpisati papire i primiti ostatke, da bi se zvanično okončao identifikacijski proces.

Hava Tatarević danas je bila u selu Zecovi kod Prijedora, odakle su 23. jula 1992. i odvedeni njeni sinovi i suprug.

“Ako hoćete pravo da vam kažem, ni ja ne znam.  Ne zna se kako je gore … je li gore onda kad nisam znala za njih, ili sad … onda je bio šok kad su ih odveli, sad je još veći”, kazuje Hava.

Najveća masovna grobnica u BiH

Hava i Suad došli su iz Njemačke, nakon što su dobili vijest da bi posmrtni ostaci pronađeni u Tomašici mogli pripadati njihovim najmilijim.

”Ja sam mislio da ću se osjećati lakše, ali sad mi je teže. Zaista je teško. Nisam znao da će biti ovako teško, pogotovo kad vidim ova tijela”, kazao je Suad.

Ekshumacije na lokalitetu Tomašice počele su prije nekoliko mjeseci i do sada je iz ove najveće masovne grobnice na području Bosne i Hercegovine pronađeno nekoliko stotina posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

Pretpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te općine u maju 1992. godine.

Jučer su u Šejkovači identificirani posmrtni ostaci oca i pet sinova iz porodice Hegić iz mjesta Bišćani.

Izvor: Al Jazeera