Oglasi

Posmatrači EU-a o izborima na Kosovu: Zastrašivanje u srpskim sredinama

Posmatrači EU-a tvrde da su izbori bili dobro vođeni, ali i da su kosovski Srbi upućivani da glasaju za Srpsku listu.
'I dalje postoji problem odsustva transparentnosti u vezi s finansiranjem kampanje', naveli su posmatračiAnadolija

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, održani 6. oktobra, bili su dobro vođeni i transparentni, međutim, u srpskim sredinama vladala je atmosfera zastrašivanja da se mora glasati za Srpsku listu, ocjena je Izborne posmatračke misije Evropske unije.

Šefica misije EU-a Viola fon Cramon-Taubadel na konferenciji za novinare izjavila je da je predizborna kampanja bila živa i konkurentna, te da je kandidatima bilo omogućeno da je slobodno provode u najvećem dijelu Kosova.

"Izborni dan bio je miran i protekao je dobro. Posmatrači iz EU-a nisu prijavili nikakav veći incident. Sveukupna ocjena vođenja otvaranja, glasanja i brojanja pozitivna je. Centralna izborna komisija osigurala je transparentnost procesa tako što je brzo na internetu objavila preliminarne nezvanične rezultate za političke subjekte, i to po glasačkim mjestima", navela je Cramon-Taubadel, prenosi Anadolija.

Evropski posmatrači ocijenili su da je i dalje problem odsustvo transparentnosti u vezi s finansiranjem kampanje, što je rezultiralo nejednakim uvjetima za nadmetanje širom Kosova. Naglašeno je da je sloboda izbora birača bila ometana zloupotrebom javnih resursa i pozicijama moći centralnih i lokalnih organa vlasti.

Više birača nego stanovnika

Cramon-Taubadel je rekla da u kosovskoj srpskoj zajednici stranke koje se žele nadmetati protiv Srpske liste nisu bile u stanju odraditi djelotvornu kampanju, dijelom i zbog zastrašivanja kandidata, njihovih porodica i generalno glasača.

"Općine koje kontrolira Srpska lista, kao i Vlada Srbije, upućivale su kosovske Srbe da glasaju samo za Srpsku listu, dok su njihovi protivnici bili prokazani kao antisrbi. Ovo je ograničilo ostvarivanje fundamentalnog demokratskog prava na slobodu govora, slobodu okupljanja, predstavljanja i, posljedično tome, izborni proces za kosovske Srbe nije uspio dostići međunarodne standarde", kazala je.

Ocijenila je i da je tačnost i vjerodostojnost biračkog spiska dugogodišnji problem zato što konačni birački spisak od 1.937.868 birača ima više registriranih birača od procijenjene populacije koja živi na Kosovu zbog velikog broja ljudi u dijaspori, kao i preminulih birača koji su i dalje na biračkom spisku.

Izborna posmatračka misija EU-a na dan izbora širom Kosova rasporedila je 108 posmatrača iz 27 zemalja EU-a, te iz Norveške i Švicarske.

Evropska misija ostat će na Kosovu da prati proces brojanja, kao i razrješenje eventualnih žalbi i prigovora sve do potvrđivanja konačnih rezultata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.