Posmatrači EU-a na izborima u Egiptu

Nakon susreta Ashton i egipatskog ministra vanjskih poslova Fahmyja dvije strane su potvrdile da je zaključen sporazum o evropskim posmatračima (AP)

Evropska unija će poslati posmatrače na egipatske predsjedničke izbore u maju, prema načelnom dogovoru zaključenom u četvrtak prilikom posjete visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton Kairu.

U zajedničkom saopćenju nakon susreta Ashton i egipatskog ministra vanjskih poslova Nabila Fahmyja dvije strane su potvrdile da je zaključen sporazum o raspoređivanju evropske misije za nadzor sljedećih predsjedničkih izbora, na traženje egipatske Vlade.

Sporazumi s Visokom izbornom komisijom i Ministarstvom vanjskih poslova će uskoro biti potpisani, “kako bi se omogućilo promatračima EU-a da se bez prepreka kreću državom i da budu u kontaktu sa svim stranama koje učestvuju u izborima”, dodaje se u saopćenju.

Veliki favorit

Dvije strane su, uz ostalo, naglasile da računaju na “transparentne i vjerodostojne izbore”.

Predsjednički izbori u Egiptu će biti održani 26. i 27. maja, otprilike 11 mjeseci nakon što je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija.

Bivši vojni šef Abdul Fattah al-Sisi je veliki favorit tih izbora.

Egipat će najkasnije 5. juna znati hoće li biti održan drugi krug (16. i 17. juna) i u tom slučaju rezultati će biti objavljeni najkasnije 26. juna.

Izvor: Agencije