Poslovni inkubatori inspiracija za mlade

U Srbiji posluje 20 poslovnih inkubatora. To su poslovni prostori koji se početnicima u biznisu izdaju po povoljnim cijenama s ciljem podsticanja preduzetništva.

Dvadeset mladih preduzetnika dobilo je priliku da u poslovnom inkubatoru Gnezdo u Beogradu ostvari svoj poslovni san.

Arhitekte Relja i Kosta osmislili su portal  koji se bavi savremenom arhitekturom Balkana.

„Imali smo virtuelnu redakciju, gde smo sve pokušavali da uradimo, ali nismo se viđali jer smo iz različitih sredina. Ja iz Beograda, Kosta iz Sombora, a i ostali saradnici su iz drugih gradova. Nama je bio potreban radni prostor iz koga ćemo da intenziviramo rad. To nam je ovaj prostor omogućio“, kaže Relja Ivanić, urednik na portalu Superprostor

Kako kaže reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović, uz inspirativne poruke poznatih i uspješnih, inkubator mladim preduzetnicima nudi i inspirativne uvjete za biznis. U prvoj godini poslovanja ne plaćaju zakup prostora i imaju punu logističku podršku.

Dok Relja i Kosta sa entuzijazmom čekaju prve poslovne rezultate, u ostalim inkubatorima širom Srbije mnogi preduzetnici već su ostvarili svoje ciljeve.

U Biznis inkubatoru u Kruševu, za pet godina koliko postoji, mjesto nikada nije bilo traženije. Više od 50 preduzetnika tu je počelo biznis, a najveći broj njih danas uspješno posluje.

Rezultati inkubatora

Među njima je Dušan Ilić, najstariji stanar kruševačkog inkubatora. Svoje kozmetičke i dijetetske preparate uspio je plasirati na svjetska tržišta. To kaže ne bi bilo lako da nije u ovakvom prostoru.

„Prvo, ne bi me bilo sramota kada mi dođu kupci ili potencijalni kupci. Trebate negde da ga odvedete, a vi ste ga odveli u neku uličicu, to je već neozbiljno, a ovde imate izuzetan prostor, sve to kulturno, lepo. Imate podršku. Tako da vam je 50 posto uspeha garantovano“, navodi Ilić, vlasnik kompanije Dilab–Trade.

Iako se u Srbiji  gotovo polovina preduzeća ugasi u prvim godinama poslovanja, firme iz inkubatora bilježe bolje rezultate. Poslije perioda inkubacije koji u Kruševcu traje četiri godine, više od dvije trećine danas je uspješno na tržištu.

„Pošto je to relativno nov pojam za našu sredinu, još ljudi nisu apsolutno ni upoznati šta je to biznis inkubacija. Mi smo pravili neke preseke i možemo da kažemo da apsolutno opravdava svoje postojanje“, ističe Dragana Bogdanović, direktorica Biznis inkubatora Kruševac.   

Stopa nezaposlenosti u Kruševcu je 36 posto. Zato u gradskoj upravi kažu da je podsticanje preduzetništva prioritet.

Dragana Stepanović iz Gradske uprave Kruševac kaže: „Ovaj program i subvencionisanje i pomoć privrednicima i početnicima u poslu je nešto u čemu je grad od 2010. godine. I ako prebrojimo broj dobitnika subvencija, ta cifra je, sigurna sam, blizu 500.“

Poslovni inkubatori nisu samoodrživi. Finansiraju ih općine, vlada i donatori. Od otvaranja prvog inkubatora prošlo je deset godina, a na nivou države još ne postoje precizni podaci o rezultatima njihovog rada.

U Agenciji za lokalni razvoj kažu da je preduvjet za to standardizacija poslovanja inkubatora, jer sada svaki radi prema različitim pravilima. 

Izvor: Al Jazeera