‘Poslovni anđeli’ iz cijelog svijeta okupili se u Zagrebu

Više od 400 “poslovnih anđela” iz cijelog svijeta, fokusiranih na investiranje u nove ideje i tzv. start-upove, okupilo se u Zagrebu, na najvećoj godišnjoj europskoj konferenciji. Priliku da im se predstave i možda dogovore posao dobilo je 20-ak mladih tvrtki iz cijele Europe.

Branislav Dragojlović u Zagreb je potegnuo iz danskog Aarhusa, u kojem živi posljednjih osam godina. Do financijske krize radio je u bankarskom sektoru. Sada je na čelu start-upa i uvjeren je da ima dobru ideju.

“To je, u principu, ‘tool’, koji omogućava vrtićima i roditeljima da bolje komuniciraju. Za vrtiće je to profesionalni alat, gdje oni mogu organizirati, planirati i dokumentirati sve što se dešava u životu djece i da to komuniciraju roditeljima prije nego što oni pokupe djecu u vrtiću”, kaže ovaj osnivač Kidsy.EU.

Tri minute na pozornici

Procjenjuje da mu treba oko 350.000 eura početnog kapitala. Nekoliko stotina “poslovnih anđela” iz cijeloga svijeta na jednom mjestu prilika je koja se ne propušta. Samo tri minute vremena na pozornici za objasniti potencijalnim investitorima da je njegova ideja najbolja.

“Velika je to trema… dlanovi se znoje, glas drhti, ali nema veze – ‘anđeli’ ne ocjenjuju umjetnički dojam”, kaže Dragojlović.

Investitorima se u Zagrebu predstavilo 19 start-upova.

“Impresionirala me inovativnost ideja i njihova sposobnost da ih prezentiraju. Impresionirala me količina uloženog truda u razradu poslovnog plana, kao i vještina u pristupu investitorima”, kaže Peter Cowley, britanski “poslovni anđeo” godine.

Osim što su spremni investirati novac u razvoj ideje, “poslovni anđeli” pružaju i toliko potrebno iskustvo u osjetljivim prvim koracima razvoja tvrtke. Naglašavaju, međutim, da nitko ne može garantirati uspjeh, ali najvažnije je pokušati.

‘Ako padneš, pokušaj ponovo’

“U istočnoj Europi neuspjeh je još uvijek nešto loše, za razliku od Velike Britanije. A mi nismo ni blizu, recimo, SAD-a. Oni tako funkcioniraju već godinama”, tumači Cowley.

Ono što je bilo jučer sutra više neće vrijediti – prilagođavanje, inovacije i upornost preduvjeti su opstanka. Sa zagrebačke pozornice poručio je to i energični Bruce Dickinson. Frontman “Iron Maidena” za sebe kaže da je pjevač, pilot, pivar i poduzetnik kreativac.

“Definicija start-upa u jednoj rečenici – klimav početak, neizvjesna sudbina, vjerojatno neće uspjeti iz prve, ali ako se padne, treba ustati i pokušati ponovno”, izvještava iz Zagreba reporter Al Jazeere Saša Ćeramilac.

Izvor: Al Jazeera