Oglasi

Poslovna saradnja na Sarajevo Business Forumu

Biznisi iz regije ostvarili nove poslovne kontakte, dogovoren zajednički nastup regionalnih ekonomija u svijetu.

b-W4UMPiJzk

U Sarajevu je završena poslovna konferencija Sarajevo Business Forum. Nakon jučerašnjih obraćanja političkih lidera zemalja regiona, današnji dan bio je  posvećen isključivo privrednicima.

Na tematskim panelima predstavljeni su ovogodišnji projekti  koji su poslužili za razmjenu iskustava u različitim sferama ekonomije.

"Poenta Sarajevo Business Foruma jeste privlačenje investicija u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regije. Međutim, to ne znači nužno potpisivanje konkretnih ugovora na samom forumu. Veliki dio akcije odvija se u sjeni službenih panela, u lobijima'', javlja reporter Al Jazeere, Emir Nuhanović.

Zajednički nastup

U sali za poslovne sastanke, tražilo se mjesto više. Novi poslovni kontakti potencijalno će rezultirati ne nužno direktnom investicijom, ali svakako poslovnom saradnjom.

"Ti rezultati možda nisu evidentni na samom licu mjesta, međutim ta uspostava kontakata i kasniji nastavak saradnje, u principu su taj jedan segment koji je krucijalan za Sarajevo Business Forum", rekao je Nedim Šahović iz BBI VIP Business Cluba.

Među stranim investitorima na ovogodišnjem forumu, prisutna je i delegacije iz Bahreina, koja u Bosni i Hercegovini ima otvoren Centar za razvoj kulturne i ekonomske saradnje između ove dvije zemlje.

"Napravili smo mapu puta za naredni period. Riječ je o nekoliko razvojnih projekata koji će biti od koristi svim stanovnicima Bosne i Hercegovine. Zaključili smo da oni zaslužuju našu podršku. Moram reći da smo zakazali u tom pogledu. Ovo smo trebali početi ranije. Moramo priznati grešku kako bismo je u budućnosti pokušali ispraviti", rekao je investitor, Ali Fardan.

Ugovor o poslovnoj saradnji sa delegacijom iz Bahreina ostvario je bračni par Sarić, koji je prije 17 godina pokrenuo vlastitu polikliniku.

"Cilj ovog ugovora je da pacijenti iz njihovih zemalja mogu da dolaze u Bosnu i Hercegovinu, da obave one stvari koje su im potrebne, a zbog čijih specifičnosti sada putuju u razvijene zemlje Zapada poput Engleske", rekao je Senad Sarić, iz poliklinike Arbor Vitae.

I nisu svi ugovori vezani striktno za biznis. Kulturnoumjetničko društvo "Kolo Bosansko" iz Sarajeva, kroz Sarajevo Business Forum, otvorilo je vrata za turneje po zemljama Arapskog zaljeva.

"Kroz ugovor došli smo u situaciju da našu kulturnu baštinu prezentujemo u Bahreinu, i što je još važnije, i u ostalim zemljama Arapskog zaljeva'', rekao je Muhamed Softić.

Sa porukom zajedništva i zajedničkog nastupa regionalnih ekonomija na globalnoj sceni, završava se šesti Sarajevo Business Forum.

Ali svi se nadaju da će razgovori pokrenuti na ovoj konferenciji biti nastavljeni i, u konačnici, uokvireni kroz formalne ugovore o saradnji.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.