Poslovna atmosfera najbolja u Makedoniji, najgora u BiH

Svjetska banka objavila je izvještaj Doing Business o poslovnoj atmosferi i uvjetima za ulaganja širom svijeta za 2017. godinu. Najbolje plasirana zemlja regije je na 10., a najlošija na 81. mjestu.

Izvještaj o lakoći poslovanja u 189 država svijeta analizira pitanja poput procedura u osnivanju firmi, plaćanja poreza, dobijanja građevinskih dozvola i infrastrukture. Ovim izvještajem obuhvaćene su i zemlje regije, za koje Svjetska Banka tvrdi da generalno bilježe napredak.

„Situacija u balkanskoj regiji ove godine je veoma ohrabrujuća, jer država sa najvećim rastom i jedna od najbolje plasiranih država jesu upravo iz ove regije“, ističe Valentina Salane, specijalista Svjetske banke.

Historijski rezultat

Među državama regije najbolje je plasirana Makedonija koja je na ukupnom 10. mjestu, na koje je napredovala s prošlogodišnjeg 16. Zatim je tu Hrvatska, na 43. mjestu. Ona, ipak, bilježi pad s 39. pozicije, dok je Srbija ove godine na 47. poziciji i ona je među top 10 država koje bilježe najveći napredak na listi.

Crna Gora je 51. i također bilježi pad sa 48. mjesta prošle godine. Kosovo je na 60. poziciji, što je rast sa 64. mjesta. Najlošija je Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 81. mjestu i bilježi pad sa 79. od prošle godine.

Za makedonsku Vladu, izvještaj Svjetske banke je historijski rezultat koji se temelji na provođenju više od 30 sistemskih reformi.

„To je, prije svega, zbog smanjenog broja procedura pri otvaranju kompanija. Odnosno, ako je 2007. bilo potrebno 18 dana i provođenje 10 postupaka, danas se u Makedoniji firma otvara za samo jedan dan. Za registraciju su potrebna sredstva u iznosu 0,1% od dohotka po glavi stanovnika, što je drastično manje u odnosu na 7,4%, koliko je bilo prije 10 godina“, ističe Vladimir Peševski, zamjenik premijera za ekonomska pitanja.

Lakoća poslovanja

Nova rang-lista Doing Business predstavljena je jutros u Beogradu. Prisutni su složni u činjenici kako je na polju poboljšanja poslovne klime urađeno mnogo, ali da postoje sektori gdje Vlada Srbije treba uložiti veće napore.

„U pravnom sektoru sudovi su zatrpani slučajevima koji se tiču radničkih prava, koji nastaju zbog nejasnih zakonskih okvira i neujednačene sudske prakse. Zbog toga su upravni i privredni sudovi preopterećeni i rješavanje slučajeva traje predugo“, smatra Toni Verheijen, šef Svjetske banke u Srbiji.

Ovo je 14. godina zaredom kako Svjetska Banka objavljuje Doing Business listu, navodi novinar Al Jazeere Emir Nuhanović.

„Međutim, jedan od bitnih elementa analize Doing Business je da se istraživanja o lakoći poslovanja i poslovnoj klimi provode isključivo u glavnim gradovima zemalja na listi. To znači da je rezultat, primjera radi Bosne i Hercegovine, zapravo rezultat o lakoći poslovanja samo u njenom glavnom gradu“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera