Poslodavci od federalne Vlade traže niže namete

Poslodavci u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ponovo su od predstavnika entitetske Vlade zatražili da ne povećavaju namete koji, kažu, guše ekonomski rast i razvoj.

Traže da se izmijene propisi kako bi opterećenje za sada ostalo na barem postojećem nivou. Federalni premijer Fadil Novalić odgovara – tri parafiskalna nameta su ukinuta, u budućnosti planirane radikalne promjene.

Iz različitih dijelova Federacije došli su u Zenicu da od premijera čuju odgovor na pitanje koje ih dugo muči – kada će obećano rasterećenje privrede osjetiti na svojoj koži?

‘Neka ostane neutralno’

“Sad smo već došli u situaciju da se ne borimo da nas rasterećuju, nego da ostane neutralno, a tek onda, u sljedećem koraku, da se rastereti. Evo, čak smo spremni i na takvu jednu varijantu, samo nemojte nam dizati”, rekao je Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca Federacije.

Još prije dva mjeseca napravili su spisak sa deset novih nameta koji su im uvedeni od usvajanja Reformske agende, iako im je obećano da će svako novo oporezivanje pratiti smanjenje doprinosa. Do danas nema promjena, ali entitetski premijer kaže da će biti.

S promjenama su krenuli, kaže on, i dodaje da su pomaci vidljivi. Iznosi podatak da je u proteklih 15 mjeseci u Federaciji zaposleno 23.700 ljudi, a poslodavcima poručuje ukinuta su tri parafiskalna nameta – za šume, turizam i za civilnu zaštitu.

“To je već početak puta za smanjenje obaveza. Međutim, za radikalno smanjenje obaveza moramo napraviti druge zahvate u poreznom sistemu, kao što je porez na prekomernu imovinu, porez na luksuz, kao što je, na kraju krajeva, porez na hazardne igre”, kazao je Novalić.

‘Kvalitetni, a ne podobni’

Poslodavci su imali još pitanja – od dužine sudskih procesa do suzbijanja sive ekonomije. A premijer je odgovarao da od Nove godine dva entiteta počinju zajedničku borbu protiv sive ekonomije, koja danas obuhvata više od 100.000 ljudi. Neki su čuli šta su željeli. Drugi će čekati sljedeću priliku.

“Nama bi poslovnu klimu promijenilo sljedeće – da u upravama javnih preduzeća sjede kvalitetni, a ne podobni, da sjede oni koji žele dobro ovoj zemlji, a ne oni koji s nekim drugim dijele dobit”, rekao je Husejin Salkić, privrednik iz Zenice.

Ali, utisak je isti – planovi su dobri, samo još da se pretvore u djela.

Izvor: Al Jazeera