Posljednjih 90 minuta kvalifikacija

U utorak će se odigrati posljednji susreti kvalifikacija za Evropsko nogometno prvenstvo, koje će 2012. godine biti održano u Ukrajini i Poljskoj. Nakon tih 90 minuta saznati će se ko će se pridružiti Njemakoj, Italiji, Holandiji, Španiji i Engleskoj, te timovima domaćina na smotri najboljih nogometaša Evrope.

Ono što je sigurno, kada su selekcije regije u pitanju, to je da je Crna Gora u baražu, te da se Bosna i Hercegovina bori za prvo mjesto u grupi sa Francuskom, kao i Hrvatska sa Grčkom samo što oni ne igraju međusobni duel u utorak kao Francuzi i BiH. Srbija mora pobijediti Sloveniju u Mariboru kako bi se domogla dodatnih kvalifikacija.

Grupa A

1. mjesto: Njemačka

2. mjesto: Belgija ili Turska

„Elf“ je još u septembru ovjerio plasman na EURO, a u duelu sa komšijskom Belgijom pokušati će ostvariti učinak od deset pobjeda iz isto toliko utakmica u grupi A. Baražu se nadaju Belgijanci i Turci, Belgija ima bod više, ali i gostovanje u Njemačkoj, dok će Turska dočekati Azerbejdžan.

Grupa B

1. mjesto: Rusija ili Irska

2. mjesto: Rusija, Irska ili Armenija

Jedna od najneizvjesnijih grupa je grupa B. Trenutno su tri selekcije u borbi za prva dva mjesta. Rusija je lider sa 20 bodova i predstoji joj veoma lagan meč sa autsajderom Andorom iz kojeg joj je bod dovoljan za prvo mjesto i ovjeru plasmana. Na drugom mjestu je Irska sa 18 bodova, dok veliko iznenađenje Armenija ima svega bod manje. Ova dva tima se u utorak susreću u Dablinu, a domačinu je dovoljan i bod za doigravanje.

Grupa C

1. mjesto: Italija

2. mjesto: Estonija ili Srbija

Poput Njemačke, i Italija je već ranije završila posao u kvalifikacijama osiguravši lidersku poziciju, dok se za baraž bore Estonija i Srbija. Estonci su odigrali sve utakmice i imaju bod više od Srbijanaca, kao i bolji međusobni omjer, pa tako Srbija mora ići na pobjedu protiv Slovenije na Ljudskom vrtu u Mariboru.

Grupa D

1. mjesto: Francuska ili BiH

2. mjesto: Francuska ili BiH

U ovoj grupi je poznato da će Bosna i Hercegovina i Francuska zauzeti prva dva mjesta, o odluka o tome koja će selekcija direktno na EP, a koja će u dodatno doigravanje, znati će se u utorak. „Tricolori“, koji imaju bod više, ugostiti će na Stade de Franceu u Parizu izabranike Safeta Sušića.

Grupa E

1. mjesto: Holandija

2. mjesto: Švedska

Holanđani su u prilici da završe kvalifikacije sa maksimalnim učinkom, slično kao Nijemci. U posljednjem kolu gostuju u Štokholmu gdje će domaća Švedska, koja je osigurala drugo mjesto, pokušati doći do pobjede kako bi bila „najbolji drugoplasirani tim“ i tako se plasirala na EP.

Grupa F

1. mjesto: Grčka ili Hrvatska

2. mjesto: Grčka ili Hrvatska

U posljednjih 90 minuta kvalifikacija, Grčka sama odlučuje o svojoj sudbini. Ima dva boda više od Hrvatske i za plasman na EURO treba joj bod sa gostovanja kod Gruzije u Tbilisiju. Hrvati su sigurni na drugom mjestu, no imaju šansu da se direktno plasiraju u Ukrajinu i Poljsku ukoliko se poklope rezultati mečeva iz nekih drugih grupa i oni budu najbolji drugoplasirani.

Grupa G

1. mjesto: Engleska

2. mjesto: Crna Gora

Nakon utakmice u petak, svaka nedoumica u grupi G je riješena. Engleska se iz Crne Gore vratila neporažena i osigurala prvo mjesto, dok će njeni domaćini u baraž.

Grupa H:

1. mjesto: Danska ili Portugal

2. mjesto: Danska, Portugal ili Norveška

U grupi H glavnu riječ vode Portugal i Danska, a čudu se nadaju Norvežani. Prva dva tima imaju po 16 bodova na vrhu tabele, dok Norvežani imaju „manjak“ od tri boda. Danska dočekuje Portugal u Kopenhagenu, a gostima treba bod za prvo mjesto. Nada Norvežana, koji imaju lošiju gol razliku za osam pogodaka od Portugala, bazirana je na želji da Danska uvjeljivo pobjedi, a da oni deklasiraju Kipar kako bi nadoknadili zaostatak.

Grupa I

1. mjesto: Španija

2. mjesto: Češka ili Škotska

Španija je u „ekskluzivnom klubu“ reprezentacija koje su se davno plasirale na EURO sa 100-postotnim učinkom. U utorak dočekuje Škotsku, koja se sa Češkom bori za drugo mjesto. Česi imaju dva boda više, no Škotska trenutno gostuje u Lihtenštajnu i sa tri boda imala bi 11 bodova, bod više od Češke. U zadnjem kolu Česi gostuju u Litvanii, a Škoti u Španiji. U slučaju škotskog poraza, Česima bi bio dovoljan i bod zbog boljeg međusobnog omjera sa Škotskom.

Izvor: Al Jazeera i agencije