Posljednji dan predizborne kampanje u Srbiji

Ovo su izbori čiji rezultat je bio poznat prije nego što su izbori raspisani (Reuters)

Predizborna šutnja u Srbiji počinje večeras u ponoć, što znači da se do tada stranke i koalicije, koje sudjeluju na izborima 24. travnja, mogu baviti predizbornim aktivnostima.

Sve predizborne aktivnosti kandidata i lista, odnosno predizborna tišina trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 20 sati, a tokom ta tri dana sudionici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

Tokom tog razdoblja zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informiranja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procjena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mjesta.

Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.

I Al Jazeera Balkans će, u suradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Prvom TV i B92, prva donositi informacije o izbornoj volji građana i istraživanjima CeSID-a te informirati gledatelje i posjetitelje portala aljazeera.net/balkans, B92.net, prva.rs.

U nedjelju pratite program Al Jazeere Balkans o izborima u Srbiji. U saradnji sa CeSID-om, prvi u regiji predstavljamo izlaznost te projekcije preliminarnih i konačnih rezultata izbora.

Izbor 250 parlamentaraca

Prema Rokovniku za obavljanje izbornih radnji, utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mjestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predviđeno je najkasnije u ponedjeljak, 25. travnja do 14 sati. Rok da RIK utvrdi rezultate glasanja i objavi ih u Službenom glasniku je najkasnije do 28. travnja u 20 sati.

Dodjela mandata novim zastupnicima je predviđena u roku od 10 dana od trenutka objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Zakon kaže da je Skupština Srbije konstituirana potvrđivanjem mandata dvije trećine zastupnika, a da se na prvoj sjednici, pored potvrđivanja mandata, još biraju predsjednik i potpredsjednici parlamenta i imenuje glavni tajnik.

Ustav predviđa da prvu sjednicu zakazuje predsjednik iz prethodnog saziva Skupštine, tako da se održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Nakon toga slijedi proces formiranja Vlade, koju bira Skupština na prijedlog kandidata za predsjednika Vlade.

Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih zastupnika.

 

Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije, ako u roku od 90 dana od dana konstituiranja ne izabere Vladu.

Skupština ima 250 zastupnika, koji se biraju na mandat od četiri godine.

Glasanje na 8.378 biračkih mjesta

Za predstojeće izbore pripremljeno je 6.771.497 glasačkih listića.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista prema redoslijedu utvrđenom na zbirnoj listi, s imenom prvog kandidata s liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

Građani se izjašnjavaju tajnim glasanjem, a u toku održavanja izbora mogu glasati samo jednom.

Građani će pravo glasa moći iskoristiti na ukupno 8.378 biračkih mjesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zatvorskih sankcija, a 38 u inozemstvu.

Državljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD na glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima izaći će u subotu, od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Glasanje u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumunjskoj, Rusiji, Njemačkoj, Slovačkoj i Sloveniji bit će obavljeno u nedjelju. Isto važi i za glasače u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švicarskoj.

Rezultati glasanja na biračkim mjestima u inozemstvu ne smiju se javno objavljivati niti isticati na biračkom mjestu prije završetka glasanja u Srbiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije