Posljednje pripreme za meč Kosovo-Haiti

Na Kosovu se vrše posljednje pripreme uoči historijske, prve utakmice kosovske fudbalske reprezentacije. Bit će to prijateljski susret protiv Haitija.

Karte za utakmicu su u prodaji od subote.

Na stadionu Adem Jašari u Mitrovici u završnoj fazi je postavljanje više od 17 hiljada sjedišta.

Petog marta

Zvaničnici Fudbalskog Saveza Kosova vrše posljednje inspekcije radova uoči 5. marta i prve prijateljske utakmice reprezentacije Kosova.

“Odluka Izvršnog komiteta FIFA-e da dozvoli odigravanje prijateljskih utakmica došla je u posljednjem trenutku. Odobrenje smo očekivali još u decembru. Iako sa kratkim vremenskim rokom, svi nivoi vlasti dali su maksimum da tehnički sve bude spremno za ovu prvu međunarodnu utakmicu naše reprezentacije”, kaže Eroll Salihu, sekretar Saveza.

Za ovu priliku, uz veliki entuzijazam, ne štede se ni sredstva. Vlada Kosova je uložila više od 700 hiljada eura u renoviranje stadiona.

Vršilac radova kaže da su renovirali cijeli stadion, ali da stoje na raspolaganju ako treba uraditi i više.

„U završnoj smo fazi radova. U naredna dva dana naš posao će biti završen, tako da će stadion od ponedjeljka biti spreman za nogometaše. Jedva čekamo utakmicu i zbog toga smo Vladi Kosova rekli da je naša kompanija spremna da pomogne i nakon isteka roka. I to bez ikakve finansijske nadoknade”, govori Valon Vataj, vršilac radova.

Brojni mediji sa Kosova, ali i iz cijelog svijeta se, također, spremaju za ovu historijsku utakmicu.

Među onima koji će 5. marta imati dan za pamćenje je i sportski komentator Andin Lokaj. Prema njegovom mišljenju, rezultat utakmice je u drugom planu. Ono što je u debiju reprezentacije na međunarodnoj sceni važno jeste da organizacijski i sigurnosno sve bude savršeno.

Lista igrača

“Haiti je u posljednje dvije utakmice pokazao koliko vrijedi. Remizirali su sa Italijom 2:2, te izgubili od evropskih i svjetskih prvaka Španaca sa minimalnih 2:1. Naravno da neće biti lako, ali smatram da Kosovo ima dobru šansu za povoljan ishod. Ipak je riječ o utakmici koja je prva i ostaće upamćena za sva vremena, bez obzira na krajnji rezultat”, ističe Andin Lokaj, sportski komentator (Super Sport Kosova).

Još se ne zna konačna lista igrača koji će obući dres kosovske reprezentacije. Selektor Albert Bunjaku će sastav reprezentacije objaviti u nedjelju, a u međuvremenu ostaje da se završe i konačne pripreme prije utakmice koju su Kosovari čekali dugo, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera