Posljednje poglavlje za SAD i Afganistan

Karzai je u trodnevnu posjetu Washingtonu došao nakon godinu dana jačanja napetosti u američko-afganistanskom partnerstvu (AFP)

Američki ministar odbrane Leon Panetta u četvrtak je afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju, koji je u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, rekao kako su te dvije zemlje došle do “posljednjeg poglavlja” u nastojanju da uspostave suvereni Afganistan, koji se može sam brinuti za vlastitu sigurnost.

Nakon službene dobrodošlice u Pentagonu, Panetta je Karzaiju rekao kako će 2013. biti važna prekretnica u ratu, jer afganistanske snage moraju početi preuzimati vodeću ulogu u sigurnosti u cijeloj zemlji uz podršku i obuku koju će dobivati od koalicijskih snaga.

Brojni incidenti

“Već smo blizu ostvarenja zajedničkog cilja uspostave države kojom se i vi i ja možemo ponositi i koja više nikad neće biti utočište terorista”, rekao je Panetta na početku sastanka.

“Naše partnerstvo iskovano… u gotovo 11 godina zajedničke žrtve ključ je naše sposobnosti da to i ostvarimo”, dodao je.

Karzai je u trodnevnu posjetu Washingtonu došao nakon godinu dana jačanja napetosti u američko-afganistanskom partnerstvu, razdoblja koje je karakterizirao i niz incidenata u kojima su pripadnici afganistanske vojske ili policije napadali i ubijali američke i koalicijske vojnike.

I američki vojnici su sudjelovali u nizu incidenata koji su razljutili Afganistance, između ostalog u spaljivanju Kur'ana, koje je potaknulo višednevne nerede.

Izvor: Agencije