Posljednja obećanja pred nedjeljne izbore u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je posljednji dan izborne kampanje uoči izvanrednih parlamentarnih izbora u nedjelju. Dok su na velikim završnim skupovima čelnici Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije objašnjavali biračima zašto da odaberu baš njih, svoju priliku nešto skromnije tražile su i manje stranke. Donosimo mišljenja zašto analitičari smatraju da je kampanja sadržajno bila kvalitetnija nego prošla.

Petak je zadnji dan izborne kampanje. Strankama posljednja prilika da pridobiju još kojeg birača – bilo darovima, ili smješkanjem s plakata. Izborna šutnja počinje u ponoć, a prethodilo joj je 25 dana kampanje. Dvije najveće stranke, HDZ i SDP, završne skupove održale su u središtu Zagreba.

Recept podjednak – red obećanja, red prozivanja političkih protivnika. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković uz to je dao do znanja i da njegov tim na ovim izborima ne misli pristati na nestranačkog premijera.

Svi obećavaju

“Da smo zbog inzistiranja manjih partnera išli u političke eksperimente. Ja vam danas jamčim, kao predsjednik HDZ-a, da eksperimenata više biti neće”, poručio je Plenković.

“Dosta je bilo [predsjednik SDP-a Zoran] Milanovićeve politike razdora, ideoloških podjela i ekonomskog propadanja. Andrej Plenković želi to promijeniti s novom generacijom vjerodostojnih ljudi”, dodao je politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.

Milanović se pozivao na svoje četverogodišnje iskustvo na vlasti i činjenicu da se vlada desne koalicije raspala.

“Nemamo vlast, institucije posrću, gledaju nas sa strane kao slabiće. Mi smo u četiri godine pokazali da znamo, da hoćemo i tražimo samo još jednu šansu”, poručio je predsjednik SDP-a.

“Narodna koalicija nema alternative. S druge strane stoje mračnjaci, s druge strane stoje diletanti”, dodao je koalicijski partner SDP-a Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke.

Obojica stranačkih šefova prethodno su obišla većinu Hrvatske. Narodna koalicija, javlja reporter Al Jazeere Ivan Vrdoljak, u kampanji je potrošila najviše – 853.000 eura – dok je, prema privremenom izvješću, HDZ potrošio upola manje – blizu 400.000 eura.

Most, stranka koja se na prošlim izborima priklonila HDZ-u, potrošila je 91.000 eura. Predsjednik stranke Božo Petrov tjednima poručuje i jednima i drugima – uvjet za suradnju su reforme.

“Osim što su obećavali 20 godina, vrlo transparentno su obećali prije devet ili deset mjeseci da im odgovara naš program, a upravo su blokirali taj program za vrijeme trajanja cijele vlade”, rekao je Petrov.

Svoju priliku tražile su i manje stranke – posebno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se od početka kampanje oglašava kao premijer.

Bez ideološke kampanje

“Ja realiziram, ne obećavam. To pitajte ove koji obećavaju. Ja sam u Zagrebu sve ispite položio sa pet”, kaže predsjednik stranke “Bandić Milan 365”.

Bolju ocjenu političkim akterima u financijski skromnijoj kampanji dali su i analitičari. Manje se, kažu, govorilo o ustašama i partizanima, a više o gospodarstvu, obrazovanju i kulturi.

“Kampanja je, zapravo, bila puno umjerenija i mirnija – i u tonu, i u temama – i više se primakla onim temama koje su važne za život građana. Dakle, promjenom na čelu HDZ-a izgubili smo ideološki element kampanje, stranke su se više bavile nekim bitnim pitanjima”, objašnjava politički analitičar Darijo Čerepinko.

A čiji su odgovori više zadovoljili birače znat će se već u nedjelju navečer.

Izvor: Al Jazeera