Posljednja ‘Buba silazi sa trake

Automobil je bio simbol poslijeratne ekonomske renesanse i sve većeg prosperiteta srednje klase (Arhiva)

Njemačka kompanija Volkswagen obustavit će ove sedmice proizvodnju posljednje verzije modela „Buba“ Beetle, u fabrici u meksičkom gradu Puebla.

Ta odluka znači kraj puta za vozilo koje je simbolizovalo mnoge stvari od 1938. godine kada je prva „Buba” proizvedena, navela je agencija Beta.

Automobil je bio simbol poslijeratne ekonomske renesanse i sve većeg prosperiteta srednje klase, ali i primer globalizacije, pošto je postao prepoznatljiv širom svijeta. U SAD-u je 60-ih godina prošlog stoljeća postao simbol kontrakulture.

Originalni dizajn „Bube“ osmislio je austrijski inženjer Ferdinand Porsche, koji je angažovan da realizuje ideju nekadašnjeg njemačkog diktatora Adolfa Hitlera o „narodnom automobilu“, po uzoru na Fordov „Model T“ u SAD-u.

Masovna proizvodnja „Bube“ otkazana je zbog Drugog svjetskog rata. Umjesto toga, u velikoj novoj fabrici oko koje se razvio grad Wolfsburg počela je proizvodnja vojnih vozila, u kojoj su pod prisilom i u užasnim uslovima radili radnici iz cijele Evrope.

Proizvodnja nastavljena u Meksiku

Pod nadzorom britanskih okupacionih snaga, Volkswagen nakon rata ponovo postaje proizvođač civilnih automobila.

Do 1955. godine u Wolfsburgu je proizvedeno milion „Buba“, a najvažnije strano tržište za taj model postao je SAD, gdje je 1968. godine prodato 563.522 komada, 40 odsto godišnje proizvodnje.

Proizvodnja u Wolfsburgu okončana je 1978. godine sa dolaskom novih modela kao što je „Golf“, ali „Buba“ je preživjela. Proizvodnja izvornog modela nastavljena je u Meksiku od 1967. do 2003. godine, što je duže nego što se automobil proizvodio u Njemačkoj.

Posljednji primjerak inovirane „Bube“ iz završne serije od 5.961 automobila završit će u muzeju poslije sutrašnjih ceremonija u Puebli kojima će biti obilježen kraj proizvodnje.

Izvor: Agencije