Poslije 40 godina: Prvi američki kruzer stigao na Kubu

Kruzer Adonia sa 704 mjesta je postao prvi američki brod koji je stigao u havanski luku od 70-ih godina (EPA)

U Havanu je, poslije gotovo 40 godina, stigao prvi američki brod, čime su ponovo pokrenuta komercijalna putovanja preko Floridskog prolaza, čije vode su bile poprište odmjeravanja snaga u vrijeme Hladnog rata.

Blistavo bijeli kruzer Adonia sa 704 mjesta je postao prvi američki brod koji je stigao u havanski luku, od kada je predsjednik Jimmy Carter, krajem 1970-ih, ukinuo ograničenja Amerikancima da putuju na Kubu, prenosi Tanjug.

Zabrane putovanja su ponovo uvedene nakon Carterovog silaska sa vlasti, a obnovu putovanja iz Sjedinjenih Američkih Država na Kubu omogućio je dogovor predsjednika Baracka Obame i Raula Castra 17. decembra 2014. godine.

Prvi korak

Pristizanje kruzera Adonia samo je prvi korak, pošto se u budućnosti očekuje da hiljade brodova godišnje plovi od obale Floride do Kube, piše AP.

Kubanska vlada je prošle sedmice objavila da svojim državljanima ukida decenijama staru zabranu putovanja brodom na i sa otoka.

Kubanski državljani do sada su trebali posebnu dozvolu da na otok ili s njega mogu brodom, čak i kada je u pitanju malo plovilo. 

Zabrana je bila snazi zbog političkih razloga. Kubanci su u prošlosti često bježali sa otoka u brodicama i čamcima. Mnogo puta radilo se o trošnim plovilima kojima nisu uspjeli stići do Floride.

Izvor: Agencije