Vučić završio posjetu Kosovu: Uvijek uz svoj narod

Dvodnevna posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu završena je danas popodne obraćanjem Srbima u centru Mitrovice, uz poruku “odavde nema nazad” i ohrabrenjem da će Srbija “i u dobru i u zlu biti uz svoj narod”.

U tom znaku, uz incidente, protekao je i njegov današnji boravak na Kosovu, jer su veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) postavili barikade na svim prilazima srpskoj enklavi u selu Banje u opštini Skenderaj/Srbica, južno od Ibra, gdje je Vučić trebalo da posjeti preostale Srbe.

Vučiću je kosovska policija zabranila prolaz, ali se on mještanima obratio telefonom sa puta i rekao da mu je žao što nije mogao da stigne, ali i da će ponovo, svakako doći.

On je s mitinga u Mitrovici poručio je da će se boriti za veća prava Srba na Kosovu i ako to podrazumijeva kompromis da je spreman to učiniti.

Vučić je istakao da nije optimista da će sa Albancima postići neki dogovor, kao i da su mir i stabilnost ključni jer moraju živjeti zajedno.

Na centralnom trgu u Mitrovici održan je program na kojem se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio građanima. Vučić je stigao u podne na skup u Mitrovici, gdje je dočekan uz bubnjeve.

Na trgu, kod spomenika caru Lazaru, gdje je postavljena bina, okupio se veliki broj građana sa srpskim zastavama.

Vučić na mjestu pogibije Olivera Ivanovića

Prethodno je Vučić položio cvijeće ispred spomen ploče na mjestu gdje je u Mitrovici ubijen Oliver Ivanović i odao mu počast.

Sa njim je bila i supruga ubijenog Ivanovića, Milena.

Prethodno su pripadnici kosovske policije provjerili sigurnost mjesta gdje je Vučić došao. 

Vučića su u blizini Ivanovićeve kuće, odnosno sjedišta Građanske inicijative SDP sačekali i pozdravili građani. 

Ivanović je ubijen 16. janaura 2018. godine.

Policija zaustavila Vučićevo vozilo

Kosovska policija zaustavila je, nešto poslije 10.00 sati, vozilo u kojem je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na putu ka selu Banje, saznaje Tanjug. 

Premijer Kosova Ramush Haradinaj sopćio je danas da odluka o zabrani posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića području Drenice stupa na snagu odmah i da je ispred svega sigurnost građana.

“Sigurnost građana je prije svega. Povukao sam dozvolu Ministarstva vanjskih poslova o posjeti predsjednika Srbije na području Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah”, napisao je Haradinaj na društvenoj mreži.

Kosovska vlada donijela je jutros odluku da se posjeta predsjednika Srbije selu Banje otkazuje iz sigurnosnih razloga, navodi se u saopćenju.

Bilo je planirano da Aleksandar Vučić u okviru posjete Kosovu danas posjeti Srbe u enklavi, u selu Banje, u naselju Srbica, južno od Ibra.

Jutros su međutim vetereni OVK-a blokirali put ka tom mjestu.

Vučić je zaustavljen na putu ka selu Banje [Tanjug]

Aleksandar Vučić ipak je, uprkos tome što je vlada Kosova otkazala njegovu posjetu selu Banje, jer Kfor i KPS ne mogu da mu garantuju sigurnost, krenuo put te srpske enklave, u opštini Srbica.

Vučić je ranije, u Zvečanu, izjavio je da će, uprkos vijestima o blokadama puta, kojim danas treba da prođe ka selu Banje, pokušati drugim, okolnim putem da stigne do tog sela u srbičkoj opštini, ali je izrazio sumnju da će uspjeti da stignu.

“Ali, teško da ćemo stići…Videćemo”, rekao je Vučić i zamolio srbijanske medije da ostanu u Mitrovici i ne kreću tim putem.

Prema saznanjima Tanjuga, Kfor i KPS su obavijestili delegaciju Aleksandra Vučića da ne mogu da osiguraju taj dio njegove trase, niti mogu da mu garantuju sigurnost.

Vučić je potvrdio da je jutros dobio te poruke, a podsjetio je da je taj dio njegove posjete Kosovu jučer bio odobren.

Barikada kod sela Banje na Kosovu

Nastavak obilaska Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posjetu Kosovu obilaskom Kliničko-bolničkog centra Mitrovica. Svi putevi ka selu Banje, u opštini Skenderaj (Srbica), na trasi kojom treba proći Vučić, blokirali su veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz Glogovca i Skenderaja.

Vučić je uručio vrijednu opremu i vozila za KBC Mitrovica i KBC Gračanica: dva potpuno opremljena saniteta, moderni ultrazvuk, operacioni sto za ginekološku salu, transportni inkubator, veći i manji doboš za sterilizaciju, materijal za operacionu salu i drugu opremu, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije je u KBC-u razgovarao o dodatnim ulaganjima, kako bi taj Klinički centar bio moderniji.

Vučić je zatim posjetio naselje Sunčana dolina, povratničko naselje u izgradnji koje će, kada bude završeno, primiti više od 350 povratničkih porodica.

Planirano je da Vučić posjeti i Srbe u enklavi u selu Banje, naselje Skenderaj, južno od Ibra.

Potom će se, u podne, obratiti Srbima sa Kosova, na skupu u Mitrovici.

Blokada puta

Povodom blokade sela Banje, KFOR i Kosovska policija tvrde, kako Tanjug saznaje, da ne mogu osigurati i garantirati sigurnost predsjednika Srbije na tom dijelu puta.

Svi putevi ka selu Banje, u opštini Skenderaj, na trasi kojom treba proći Vučić, blokirali su veterani OVK iz Glogovca i Skenderaja.

Na putu koji građevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spriječe predsjednika Srbije da ode u Banje, gdje ima blizu 300 srpskih kuća. Prema informacijama sa terena, čuju se i povremeni rafali.

Vučić je kazao da je prilaz ka selu Banje blokiran i na drugom mjestu.

“To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali. Nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe izlečimo i mnogo pametnijim sredstvima, rečima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, oruđem”, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je, povodom blokade, da se situacija na Kosovu usložnjava i da se prati iz minuta u minut.

Ovo je ispit i za Kosovsku policiju i KFOR, jer su oni dužni da osiguraju posjetu predsjednika Srbije, kazao je Stefanović za RTS.

Drugi dan posjete

Vučić je posjetu Kosovu počeo u subotu oko 14.30, kada je prvo obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta, a potom je jezero Gazivode, Leposavić gdje je prisustvovao Biznis forumu i Zvečan gdje je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste.

Vučić je jučer izjavio da je došao na Kosovo u cilju očuvanja mira, stabilnosti i pokušaja da za “buduća vremena pravimo bolje odnose Srba i Albanaca”.

Obećao je pomoć građanima, otvaranje fabrika i puteva, kao i subvencije privrednicima iz Srbije za ulaganja na Kosovu.

Predstavnicima srpskih političara na Kosovu je kazao da je gotovo uvjeren da je nemoguće postići dogovor Beograda i Prištine, ali da se borba “za interes zemlje i naroda nastavlja”, zbog čega im je poručio drže zajedno kao što su to, kako je rekao, činili Albanci ‘70-tih i ‘80-tih godina prošlog vijeka.

Izvor: Al Jazeera i agencije