Posjeta ‘jevrejske delegacije’ Saudijskoj Arabiji, normalizacija ili tolerancija?

Brojni korisnici Twittera iznijeli su kritike na vijest o ovoj posjeti (Al Jazeera)

Na društvenim mrežama su izbile polemike kada je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova otkrilo da jevrejska delegacija namjerava posjetiti Saudijsku Arabiju na poziv Rabite, Svjetske muslimanske lige sa sjedištem u Mekki.  

Brojni korisnici Twittera iznijeli su kritike na vijest o ovoj posjeti, koju vide kao utiranje puta za normalizaciju odnosa s Izraelom. S druge strane, aktivisti iz Saudijske Arabije stali su u njenu odbranu, ističući da je poziv upućen delegaciji iz američkog Muzeja holokausta, koji se bavi dokumentiranjem i istraživanjem nacističkih zločina, ali i drugih zločina protiv čovječnosti.

Stranica izraelskog Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom “Izrael govori arapski jezik” objavila je prošlog petka post na Twitteru u kojem se ističe kako će po prvi put jedna jevrejska delegacija posjeti kraljevinu na poziv Rabite.    

Na stranici je objavljen i video snimak na kojem Mohammad bin Abdul Karim al-Issa, generalni sekretar Rabite, potpisuje sporazum o saradnji s američkom Fondacijom za priziv savjesti s ciljem promoviranja društvene harmonije i borbe protiv terorizma.

Kritike na društvenim mrežama

U jednom korisničkom nalogu na Twitteru skreće se pažnja na ono što je napisano iza Al-Issaovih leđa dok potpisuje sporazum, odnosno na organizaciju Global Jewish Advocacy (AJC), Američki jevrejski komitet, jednu od vodećih jevrejskih grupa u Americi koje se bore za Izrael i Jevreje širom svijeta.

Korisnici društvenih mreža su također kritizirali interes Rabite za holokaust nad Jevrejima koji je počinio Adolf Hitler tokom Drugog svjetskog rata. U jednoj objavi stoji: “Zašto Svjetska muslimanska liga sada nakon svih ovih godina osuđuje taj zločin? Kakve veze Rabita ima s tim? Možemo li vidjeti židovsku organizaciju koja osuđuje zločine nad muslimanima?”     

Drugi korisnik se pita zašto “cionistička vlada” najavljuje ovu posjetu ako se radi o nezavisnoj i multireligijskoj delegaciji.    

Mohammed Almulhim iz Saudijske Arabije komentirao je pitanje ove posjete na svom Twitter nalogu te negirao da postoji bilo kakva veza između iste i Jevreja ili cionizma. Almulhim, koji tvrdi da je prisustvovao potpisivanju sporazuma, kaže da je poziv upućen delegaciji iz američkog Muzeja holokausta, koji se bavi istraživanjem i dokumentiranjem nacističkih zločina, te da nema nikakve veze s cionizmom. Ovaj muzej se bavi i istraživanjem zločina nad muslimanima Rohinjama, kazao je.    

Odakle potreba u ovom momentu

Skrenuo je pažnju i na video snimak na kojem Al-Issa pojašnjava da se radi o sporazumu o saradnji u postizanju zajedničkih humanitarnih ciljeva. Al-Issa je odgovarajući na pitanje novinara rekao da fokus nije na religijskoj pripadnosti članova delegacije koja dolazi u posjetu, istaknuvši da Rabita ne upućuje pozive nikome zbog religije koju slijedi. 

Također, tu su i oni koji ovakav potez Rabite vide kao pozitivnu stvar, jer on predstavlja sliku umjerenog i tolerantnog islama.

S druge strane, Kamal Khatib, potpredsjednik Islamskog pokreta prije izraelske zabrane, objavio je na svom Twitter nalogu fotografiju znaka postavljenog pored Osmanovog bunara u Medini u Saudijskoj Arabiji na kojem piše: “Bunar je nekada bio u vlasništvu Jevreja, a kupio ga je treći halifa Osman ibn Affan r.a. i učinio ga općim dobrom svih muslimana”.   

Khatib postavlja pitanje: zašto je Komisija za turizam i nacionalnu baštinu Saudijske Arabije postavila ovaj natpis i odakle potreba da se upravo u ovom momentu ističe kako je bunar bio u vlasništvu Jevreja? Je li to možda dio “sporazuma stoljeća koji bi mogao uključivati i kompenzacije Jevrejima za imovinu koju su tu imali”, kazao je Khatib.

Izvor: Al Jazeera