Poseban poklon za papu stiže iz Zavidovića

Papa Franjo 6. juna dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini. Poseban poklon pripremaju mu duboresci Edin i Salim Hajderovac i katolički vjernici iz Zavidovića – stolicu na kojoj će sjediti poglavar Rimokatoličke crkve u Sarajevu.

Potomci hadžije Sulejmana Hajderovca njegovu drvorezbarsku tehniku prenijeli su na izradu drvenog predmeta o kojem se u BiH trenutno najviše govori.

„Moj otac, kad bi sad znao da ja radim ovu stolicu, mislim da bi on bio sretniji od mene. Mislim da bi bio sretniji, jer to je čovjek bio širokih pogleda koji nije gledao ni na vjeru, ni na šta, već samo na ljudskost i ljude“, kazao je Salim Hajderovac.

Od suvenira s vjerskim simbolima, do Rolling Stonesa u drvetu – sve što nastane u ovoj radioni je unikatno. Minulih su godina, kažu, napravili sve što se od drveta može i zamisliti, ali stolicu za Papu smatraju životnim djelom.

„Ja mislim da u svijetu nema veće ličnosti od pape Franje i s obzirom na to da je nama dopala čast da pravimo tu stolicu, normalno da nam je projekat života“, ističe Edin Hajderovac.

Papina veličina

Da oni prave stolicu za papu, predložio je otac Salim čim je čuo da katolički poglavar dolazi u Sarajevo. U finalnu izvedbu potrošeno je pola kubika orahovog drveta i više od 2.200 sati predanog rada.

„Sama veličina stolice, mi kao majstori i kreatori ove stolice želimo time da pokažemo papinu veličinu, njegovo srce, njegovu dobrotu i sve što je najljepše da je velika i u velikim gabaritima napravljena“, ističe stariji od dvojice duborezaca.

Kršćanski motivi, uz elemente historije i kulture Hrvata, dominiraju stolicom. Ideju o njenom finalnom izgledu odobrio je i sam Vatikan, javlja iz Zavidovića novinarka Al Jazeere, Arduana Pribinja.

„Preciznost izrade određenih detalja na ovoj stolici možete vidjeti tek pod lupom. I ovdje u radionici dat će vam lupu da provjerite te detalje. Stolicu možete vidjeti, ali na nju ne može sjesti niko osim pape Franje“, dodaje.

Poruka zajedništva

O materijalnoj vrijednosti stolice ne žele govoriti. Cijenu nam ne otkriva ni župnik Župe Sveti Josip iz Zavidovića, Miro Bešlić. Od početka je uključen u ideju njene izrade, te u prikupljanje sredstava za njeno finansiranje. To što je izrađuju Bošnjaci, poruka je zajedništva koju Bosna šalje svijetu, kaže nam on.

„Jadna sirotinja čuje tu poruku, jadna sirotinja živi tu poruku tako i tako. Meni je osobno muka što tu poruku neće čuti političari“, navodi Bešlić.

Stolicu za papu Franju najvećim dijelom finansiraju vjernici katoličke crkve iz Zavidovića.

Izvor: Al Jazeera