‘Posao u Rusiji’ – dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Bivša fabrika Lade, izgrađena u ruskom gradu Toljatiju 1970-ih, trebala je pokazati zapadnom svijetu čudo sovjetskog napretka. Savršena utopija u koju se niko nije usudio sumnjati. Više od četiri decenije kasnije ta fabrika gubi milijarde rubalja svake godine dok se polako raspada, a niko se ne usuđuje dirnuti je. Angažiran je jedan uspješni švedski menadžer kako bi u umiruću fabriku uveo čudo kapitalističkog poslovnog modela.

Bo Inge Andersson, bivši vojnik, koji je već “oživio” jednog ruskog proizvođača automobila, dolazi u Toljati sa svojim malim timom i velikim ciljem: postati prvi stranac na čelu te kompanije. I niko mu se ne usuđuje suprotstaviti. Još ne. I dok počinje njegova borba za budućnost fabrike, svijet oko njega polako se razotkriva.

Ovaj sovjetski san, koji je bio “veći od života”, za sobom je ostavio samo prazna ljetovališta i provincijske vojne parade. Stanovnike Toljatija ne zanimaju veliki planovi elite, oni se fokusiraju samo na svakodnevno preživljavanje. Šta će uraditi sad kad se njihov svijet okreće naopačke?

Produkcijska kompanija

“Krutart” je studio za animaciju i filmsku produkciju, koji ima dva glavna područja rada: poslovni i autorski projekti. Na komercijalnom polju radi na ilustriranim animiranim kampanjama, pojedinačnim reklamama ili interaktivnim izložbama. Spektar klijenata je širok, počevši od Vodafonea, globalnih agencija kao što su “Ogilvy” ili “Saatchi & Saatchi”, preko neprofitnih kampanja za zaštitu životinja, do velikih izložbi za Nacionalni muzej ili Nacionalni tehnički muzej. Taj komercijalni dio kompanije pruža podršku razvoju autorskih projekata. Uspješno su debitirali dokumentarnim filmom Posao u Rusiji i producirali animiranu seriju Kosmix. Osim toga, trenutno pripremaju i jedan dokumentarni te dva igrana filma.

Prvi dokumentarni film

Rođen u Češkoj, Petr Horky studirao je novinarstvo u Pragu i fotografiju u Londonu. Radio je kao novinar za razne medije, a trenutno radi kao reporter za vodeći češki sedmičnik Respekt. Prije nekoliko godina njegov novinarski posao doveo ga je u Rusiju, gdje je uskoro snimio svoj prvi dokumentarni film – Posao u Rusiji.

Izvor: Al Jazeera