Poruke Trumpu: Jerusalem je prijestonica Palestine

Palestinci odavno Istočni Jerusalem vide kao prijestonicu svoje buduće države (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump još je jednom ustalasao svijet objavom da će priznati Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Prema zvaničnicima Bijele kuće, Trump će narediti State Departmentu da počne dugotrajni proces premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Čelnici na Bliskom istoku i širom svijeta su upozorili Trumpa da će takav potez imati ozbiljne posljedice po mirovni proces i regionalnu stabilnost.

Status Jerusalema izuzetno je osjetljiv aspekt izraelsko-palestinskog konflikta.

Izrael polaže pravo na grad kao na svoju prijestolnicu nakon okupacije Istočnog Jerusalema tokom rata 1967. protiv Sirije, Egipta i Jordana, a Jerusalem smatra “ujedinjenim” gradom.

Palestinci odavno Istočni Jerusalem vide kao prijestolnicu svoje buduće države.

Oni kažu da bi američki potez preseljenja ambasade unaprijed presudio jednom od najosjetljivijih pitanja u sukobu – statusu Jerusalema – te potkopao svaki pokušaj Washingtona da ponovno pokrene mirovni proces.

Evo šta ljudi na društvenim mrežama kažu:

Korisnik Twittera s nadimkom Funkytown iz Sjedinjenih Američkih Država dao je kontekst značaju ovakve odluke: “Godine 1995. Kongres je usvojio Zakon o Ambasadi u Jerusalemu, kojim se zahtijeva preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Izvršna vlast odbila je implementirati zakon. Zakon je usvojen glasovima 93:5 u Senatu i 374:37 u Domu”.

 

 

Trita Parsi, osnivač i predsjednik Nacionalnog iransko-američkog vijeća, kazao je da je objava “vrhunac glupih poteza”.

Novinar Syed Talat Hussain napisao je: “Čini se da je Trump u misiji da razbije ostatke mira na Bliskom istoku i svugdje drugdje. Bit će zanimljivo gledati kako će različite muslimanske zemlje reagirati na ovo opasno kockanje.”

List Daily Star u Libanu je na Twitteru objavio svoju naslovnicu. “Nemojte se uvrijediti, g. Predsjedniče. Jerusalem je prijestolnica PALESTINE”, piše u glavnom naslovu.

Takav stav prevladava.

Čelnik Zajedničke arapske liste u Knessetu, političar i advokat Ayman Odeh, napisao je: “Trump je piroman koji bi mogao zapaliti regiju svojom ludošću. Dokazuje da SAD ne može biti sponzor u pregovorima. Ako izraelska vlada želi da svijet prizna zapadni Jerusalem kao prijestolnicu, sve što treba uraditi jest da prizna Istočni Jerusalem kao prijestolnicu Palestine.”

 

 

Historičar umjetnosti Samar Ziadat na Twitteru je napisao: “Jerusalem je prijestolnica Palestine. Izrael je aparthejdna država osnovana nezakonitom okupacijom Palestine, koju je provela izraelska voska. Cionizam je rasistička i kolonijalna ideologija koja opravdava etničko čišćenje mog naroda – autohtonog naroda Palestine.”

 

 

Među korisnicima Twittera koji komuniciraju na arapskom jeziku dominira poruka “Jerusalem je prijestolnica Palestine”.

Korisnik Twittera @AAlMashaikhi napisao je: “Trump je ekscentrik. Bori se protiv terorizma i istovremeno sarađuje s cionistima, koji ne predstavljaju jevrejsku vjeru”.

 

 

@al3nze_g je napisao: “Uništen je dvaput, zarobljen 23 puta, okupiran i oslobođen 44 puta, te napadnut 52 puta. Ali Jerusalem ostaje grad mira. Svi oni prolaze, ali Jerusalem ostaje.”

Drugi upozoravaju na potencijalne nemire.

Urednik Ijeoma Oluo kaže da Trump pokušava “potaći nasilje koje može iskoristiti da opravda strah i progon muslimana ovdje, što koristi da pridobije ljude pune predrasuda na izborima”.

“Ako Trump premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, to će rasplamsati vatru i isprovocirati one kojima je grad drag. Poduzmite akciju: ne premještajte američku ambasadu u Jerusalem”, napisala je organizacija Jevrejski glas za mir, otvoreni protivnik izraelske politike u vezi s Palestinom i njenim narodom.

 

 

Ali Abunimah, suosnivač Electronic Intifade, internetskog magazina koji dokumentira izraelsku okupaciju, napisao je: “U Jerusalemu je uvijek prisutno nasilje: vojna okupacija je po definiciji nasilje.”

 

 

Izvor: Al Jazeera