Poruka Tsiprasa Makedoniji: Neće biti druge prilike

Grčki premijer kaže da preuzimanjem funkcije šefa diplomatije želi osigurati provođenje Prespanskog sporazuma (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras pozvao je Makedoniju da ispuni obaveze iz Prespanskog sporazuma, zato što, kako je naglasio, neće biti druge prilike.

“Grčka neće prihvatiti integraciju naše susedne zemlje u bilo koje međunarodne organizacije u kojima smo mi članica, u ovom slučaju Evropsku uniju i NATO, sa ustavnim imenom Republika Makedonija”, naglasio je Tsipras.

On je, kako navodi agencija MIA, u četvorominutnoj izjavi novinarima uputio nekoliko poruka Makedoniji, ali i Grčkoj i članovima svoje Vlade, pošto je šef diplomatije Nikos Kotzias podneo ostavku.

Preuzeo i Kotziasovu funkciju

“Želim da pošaljem poruku našim susedima, koji su ovih dana fokusirani na svojim procesima započinjanja ustavnih promena, promene ustavnog imena, kao što predviđa Prespanski sporazum”, rekao je Tsipras.

On je kazao da “teška srca” prihvata ostavku Kotziasa i da će u narednom periodu preuzeti vođenje Ministarstva spoljnih poslova.

“Ovaj moj izbor signalizuje moju odlučnost da učinim sve što je u mojoj moći da osiguram da se Prespanski sporazum uspešno dovrši, što će poboljšati međunarodni položaj zemlje”, rekao je grčki premijer.

Izvor: Agencije