Poruka sa protesta: U Srbiji je postalo opasno misliti drugačije

Glumac Branislav Lečić je okupljenima rekao da će protesti biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtjevi - oslobađanje medija i fer i pošteni izbori (Tanjug)

Protest “Jedan od pet miliona” završen je u Beogradu simboličnim kucanjem na zatvorena vrata Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Student Fakulteta organizacionih nauka Moma Kovačević rekao je da su građani svjesni sloma obrazovanog sistema u Srbiji i da ne žele da šute o tome, prenosi Beta.

On je podsjetio da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu razmatrao žalbu na doktorat ministra finansija Siniše Malog na koji su se brojni profesori žalili navodeći da je plagijat, ali odbor odluku još nije donio.

Večerašnji protest počeo je nešto prije 19.30 kod Terazijske česme odakle su se poslije održanih govora okupljeni prošetali centralnim gradskim ulicama do Rektorata. Protest je bio posvećen problemima u obrazovanju i iskazivanju solidarnosti sa trojicom studenata koji su prebijeni prije nekoliko dana u studentskom kampusu u Novom Sadu.

Sa protesta je poručeno da je u Srbiji postalo opasno misliti drugačije i slobodno i jedini način da se protiv toga građani bore je solidarnost.

Dejan Bagarić, student koji je prošlog vikenda pretučen u studentskom kampusu u Novom Sadu rekao je okupljenima kod Terazijske česme da bi nasilja bilo manje, kada bi bilo više solidarnosti.

Nedostatak solidarnosti

“Solidarnost je ono što društvu u Srbiji najviše nedostaje. Toga kada bi bilo više nasilja bi bilo manje. Fizičko nasilje je tek vrh lednog brega, nasilje se dešava sistematski godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom inteligencijom”, rekao je Bagarić.

On je rekao i da je Srbija privatizirana i da mora biti vraćena građanima.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Uroš Nedeljković rekao je da je došao javno da osudi prebijanje studenta u kampusu u Novom Sadu i kazao da je pokrenuta peticija koju je potpisalo 517 osoba, a kojom se zahtjeva da pronađu i privredu počinitelje napada.

Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da niko ne može da prekine proteste koji su inicirani na borbi za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uređen sistem.

Lečić je okupljenima rekao da će protesti biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtjevi – oslobađanje medija i fer i pošteni izbori.

“Kada budu ispunjeni naši zahtevi oslobađanje medija sa nacionalnom frekvencijom i fer izbori tada će protesti da stanu i pretvore se u kolonu glasača i tako ćemo izaći na kraj sa ovim režimom”, rekao je Lečić.

On je kazao da građani treba da odluče da li će preko ljeta svake subote da se okupljaju ili određenog datuma i istakao da protest ne smije da se prekine i da će on ako odluče svake subote dolaziti i održavati zajedno sa drugim građanima baklju slobode da se ne ugasi.

Protesti su tokom prethodnih šest mjeseci počinjali u 18 sati, a od ove subote, zbog vrućine održavat će se od 19 sati.

Prvi protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nakon prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića, a prvi u Beogradu bio je 8. decembra.

Izvor: Agencije