Poruka mira iz sarajevske Vijećnice

Bečka filharmonija večeras je u veličanstvenom enterijeru obnovljene sarajevske Vijećnice održala koncert kojim je obilježila 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata i sarajevskog atentata.

Među brojnim gostima večeras su u Vijećnici bili i austrijski predsjednik Heinz Fischer, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, makedonski predsjednik Đorge Ivanov, visoki predstavni EU-a Valentin Inzko, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU-a Peter Sorensen, članovi Predsjednišva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, režiseri Jasmila Žbanić i Danis Tanović, filozof Bernand Henry-Levy i mnogi drugi.

Bečka filharmonija nastupila je zajedno s horom opere Narodnog pozorišta, a na repertoaru su bila djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora pod dirigentskom palicom maestra Franza Welsera-Mosta.

Rekao je da je večerašnji koncert muzičko putovanje koje ima za cilj svakoga podsjetiti da se rat između zemalja i ljudi nikada ne treba desiti.

Koncert je počeo himnom Bosne i Hercegovine, završio himnom EU-a, a između su izvedena djela slavnih evropskih kompozitora.

Predsjednik Bečke filharmonije prof. dr. Clemens Hellsberg rekao je kako je ovo pogled unazad kroz historiju.

“Mi smo odlučili da prikažemo pogled unazad kroz istoriju, ali i pogled u budućnost nakon katastrofa koje su se dogodile u 20. vijeku, a koje su počele s Prvim svjetskim ratom. Mi se sada nadamo da smo konačno pronašli način suživota u Evropi koji obećava mirnu budućnost. Poruka ovog koncerta je da za nas Evropa bez Bosne i Hercegovine nije kompletna. Također, ima i snažnu političku poruku i veoma smo zahvalni što smo od razvitka ove ideje imali veliku podršku Evropske unije i fantastičnu saradnju sa bh. timom”, istakao je predsjednik Hellsberg.

Naglasio je da članovi Bečke filharmonije žele poslati poruku nade – strastvenu odbranu mira i pomirenja za sadašnjost, prošlost i budućnost.

Koncert su pratili stanovnici Sarajeva i strani gosti ispred Vijećnice gdje je postavljeno nekoliko ekrana. Program iz Vijećnice emitirali su i javni servisi Njemačke, Austrije i Francuske.

Nekoliko građana s maskama s likom Gavrila Principa na licu okupilo se uz obalu Miljacke u blizini sarajevske Vijećnice, demonstrirajući zbog obilježavanja 100. godišnjice Prvog svjetskog rata koncertom Bečke filharmonije u Vijećnici. Oni su podigli transparente na kojima piše “We are occupied” i “Ja sam Gavrilo Princip, ne barći u BiH”.

Na mjesto događaja stigli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji su zatražili od grupe građana da se skloni, što su oni odbili.

Sarajevo je u subotu od jutarnjih sati u znaku obilježavanja stote godišnjice atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda koji je predstavljao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Brojne izložbe, okrugli stolovi, tribine i koncerti održavaju se tokom dana, a brojni turisti i znatiželjnici od prijepodnevnih sati ispunili su gradske ulice.

Najveće su gužve u Muzeju Sarajevskog atentata gdje je i stalna postavka dokumenata i fotografija posvećena važnom događaju od prije stotinu godina.

Arhivske institucije iz BiH te Hrvatski državni arhiv za ovu priliku javnosti su izložili i rijetko viđene dokumente i fotografije o atentatu i njegovim posljedicama, a brojni historičari i publicisti iz regije i inozemstva dobili su priliku iznijeti svoje viđenje zbivanja od 28. juna 1914. godine.

Danas je otvoreno nekoliko izložbi o temi “Sarajevskog atentata”: “Making peace”, “Odjek, od Chemin des Damesa do Sarajeva” kao i izložba “Ljudsko dostojanstvo”.

Centralni događaj bit će koncert Bečke filharmonije najavljen za večernje sate, kojem je domaćin austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Prilka za slanje poruke Evropi

Najavljeno je kako će u publici u sarajevskoj Vijećnici, gdje će se koncert održati, biti i Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore i Đorge Ivanov, predsjednik Makednonije.

Makedonski predsjednik stigao je u Sarajevo i u pratnji svoje delegacije već obišao staru jezgru grada.

U povodu ove godišnjice u Sarajevu boravi i Karl von Habsburg Lothringer, unuk posljednjeg austrougarskog cara Karla.

Ovu priliku je iskoristio kako bi poslao snažnu poruku o potrebi jačanja jedinstva Evrope i Evropske unije kako bi se zauvijek spriječilo ponavljanje krvavih sukoba iz prošlosti.

Sarajevske subotnje manifestacije bit će okončane u ponoć izvedbom scensko-muzičkog spektakla pod naslovom “Stoljeće mira nakon stoljeća ratova”.

Na lokalitetu Latinske ćuprije, neposredno uz mjesto na kojem je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, oko 250 glumaca i muzičara izvest će performans na otvorenom koji će podsjetiti na sve žrtve Velikog rata i prenijeti želju da se takvi ratovi više ne ponove.

“Tu neće biti nikakvih povijesnih referenci, već će iz Sarajeva biti poslana poruka mira”, najavio je reditelj Haris Pašović.

Vlasti Republike Srpske istovremeno tokom dana organiziraju vlastito podsjećanje na Sarajevski atentat. Uz otvaranje obnovljene rodne kuće Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova, centralno obilježavanje na entitetskom nivou bit će upriličeno u Višegradu uz učešće premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Agencije