Portugalska ministrica dala ostavku zbog katastrofalnih požara

Constanca Urbano de Sousa, Portugal
Constanca Urbano de Sousa smatra 'da nema političkih i osobnih uvjeta da nastavi obnašati svoju dužnost' (EPA)

Portugalska ministrica unutarnjih poslova Constanca Urbano de Sousa dala je ostavku na svoju dužnost nakon što je u požarima posljednjih mjeseci smrtno stradalo više od stotinu ljudi, priopćila je Vlada u srijedu.

Ministrica je u svojem pismu objasnila da nakon požara koji su se dogodili proteklih dana “smatra da nema političkih i osobnih uvjeta da nastavi obnašati svoju dužnost”.  

U Portugalu je u utorak počela trodnevna žalost zbog žrtava najnovijih šumskih požara u toj zemlji.

Premijer: Ništa više neće biti isto

U njima je poginulo najmanje 36 ljudi, uz još četiri u susjednoj Španjolskoj, samo četiri mjeseca nakon najsmrtonosnijih požara u portugalskoj modernoj povijesti kada je u području Pedrogao Grande sredinom lipnja poginulo 64 ljudi.

“Nakon ove godine, ništa više neće biti isto”, kazao je premijer Antonio Costa i najavio velike reforme u upravljanju šumskim područjima i protupožarnoj zaštiti, prenosi Hina. 

Neovisna istraga uzroka i posljedica šumskih požara u Portugalu u kojima su u lipnju ove godine poginule 64 osobe, pokazala je da vlasti nisu na vrijeme evakuirale seosko stanovništvo, izvijestili su nedavno mediji.

Neovisno povjerenstvo predstavilo je Parlamentu izvještaj na 300 stranica, u kojem se navodi da je požar koji je usmrtio sve te ljude i uništio najmanje 29.000 hektara šuma, najvjerojatnije izazvala munja.

Najsmrtonosniji šumski požar

Prema navodima istrage, odgovorni koji su 17. lipnja koordinirali akcije vatrogasnih službi morali su ranije evakuirati sela ili zapovjediti stanovništvu da ostane u kućama.

Kasnije je, kada je evakuacija ipak zapovjeđena, požar bilo nemoguće kontrolirati, prenio je list Diario de Noticias.

Od 64 stradale osobe, 47 je umrlo u automobilima jer ih je vatra zarobila dok su pokušavali pobjeći.

Riječ je o najsmrtonosnijem šumskom požaru u povijesti Portugala.

Izvor: Agencije