Oglasi

Portugalac Mario Centeno novi šef eurogrupe

Portugalski ministar preuzima dužnost šefa grupe koja okuplja ministre finansija eurozone.
Mario Centeno, Jeroen DijsselbloemEPA

Euroskupina, tijelo koje okuplja ministre financija eurozone, izabrala je novog predsjednika, portugalskog ministra financija Marija Centena, koji će 13. siječnja sljedeće godine preuzeti dužnost od dosadašnjeg predsjednika, Nizozemca Jeroena Dijsselbloema.

Centeno je važio kao favorit u utrci s troje protukandidata: luksemburškim ministrom financija Pierreom Gramegnom, slovačkim Peterom Kažimirom i latvijskom ministricom Danom Reizniece-Ozolom, javlja Hina.

Odgovornosti u vezi s eurom

U prvom krugu glasovanja nitko nije uspio dobiti većinu, tj. deset glasova.

Kažimir i Reizniece-Ozola povukli su se iz utrke nakon prvog kruga.

Centeno je 50-godišnji profesor ekonomije, a u politiku se uključio tek 2015. ulaskom u sadašnju Vladu Portugala.

Ne pripada nijednoj političkoj stranci.

Izabran je na mandat od dvije i pol godine.

Euroskupina je neformalno tijelo u kojem ministri država članica europodručja raspravljaju o pitanjima koja se tiču njihovih zajedničkih odgovornosti u vezi s eurom.

Sastaje se jednom mjesečno, uoči sastanka Vijeća za ekonomske i financijske poslove, koje okuplja ministre financija svih zemalja članica EU-a.

Planirane reforme

Iako je riječ o neformalnom tijelu, ono je vrlo važno, a predsjednik euroskupine smatra se jednim od bitnih dužnosti u EU-u.

U sljedeće dvije i pol godine eurozona bi trebala provesti temeljite reforme.

Europska komisija u srijedu će objaviti svoje prijedloge o tome kako ojačati eurozonu kako bi se izbjegli potresi poput onoga kad je bila na rubu raspada zbog dužničke krize u Grčkoj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.