Oglasi

Portoriko: Blizu 3.000 umrlih povezano s uraganom Maria

Nalazi studije koju je naručila Vlada ove karipske zemlje drastično se razlikuju od zvaničnog bilansa od 64 žrtve.
Uragan Maria je 20. septembra prošle godine poharao PortorikoAP

Nezavisno istraživanje koje je naručila Vlada Portorika u utorak je objavljeno i pokazalo je kako je tokom šest mjeseci od prolaska uragana Maria 2.975 ljudi umrlo kao posljedica oluje, pri čemu su stari i siromašni bili najviše pogođeni, prenose agencije.

Ti nalazi se drastično razlikuju od zvaničnog bilansa od 64 žrtve te više nego dupliraju prethodnu procjenu portorikanske Vlade o 1.400 smrti.

Naučnici sa Univerziteta "George Washington" su rekli kako je zvanični bilans žrtava uragana koji je 20. septembra prošle godine pogodio Portoriko mali djelimično zato što ljekari nisu bili obučeni kako da proglase smrti poslije katastrofe.

Hiljade mrtvih za nekoliko mjeseci

Guverner Portorika Ricardo Rossello nije bio dostupan za komentar, prenose agencije.

U istraživanju je konstatirano kako je smrtnost u Portoriku polako opadala od 2010. godine, ali da se naglo povećala poslije uragana.

Studija navodi kako je od septembra do oktobra 2017. godine preminula 1.271 osoba, a od septembra do decembra 2.098 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.