Porsche odustaje od dizela

Porsche nikad nije razvijao dizelske motora (EPA)

Kao prvi njemački proizvođač automobila, Porsche odustaje od proizvodnje automobila s motorima na dizel, saopćeno je u Stuttgartu.

“Za Porsche, koji je poznat kao proizvođač sportskih automobila, motori na dizelski pogon uvijek su igrali sporednu ulogu i zato smo odlučili da ubuduće više ne proizvodimo automobile s takvim pogonom”, saopćeno je iz uprave Porschea.

Kompanija, koja radi u sastavu koncerna Volkswagen, najavila je da će se ubuduće usredotočiti na segment koji je specijalnost Porschea.

Servisiranje se nastavlja

“Radi se o emocionalnim, jakim benzinskim motorima, hibridima, a od sljedeće godine i elektroautomobilima”, rekao je za dnevnik Bild am Sonntag predsjednik uprave Porschea Oliver Blume.

Objasnio je da sam Porsche nikad nije razvijao dizelske motora, ali je, uprkos tome, “pretrpio štetu” zbog krize dizelskih motora nastale nakon skandala s manipuliranjem vrijednostima ispušnih plinova.

“Dizelska kriza nam je prouzrokovala mnogo nevolja”, rekao je Blume.

Svi vozači Porschea s dizelskim motorima mogu biti mirni, oni “ne trebaju brinuti”, jer će se servisiranje ovih motora obavljati i dalje, dodao je.

Porsche je odluku o odustajanju od dizelskog pogona objavio isti dan kada je najavljen i takozvani dizelski samit u uredu kancelarke Angele Merkel, na kojem bi predstavnici politike i automobilskih kompanija trebali odlučiti kako spriječiti zabranu saobraćanja dizel vozila u njemačkim gradovima.

‘Prinake preskupo rješenje’

Njemačka kancelarka i predstavnici vlade preferiraju tehničke preinake na vozilima norme Euro 5, koji su trenutno, kao i sve niže norme, obuhvaćeni zabranama saobraćanja u nekim gradovima.

Automobilski koncerni odbacuju takvo rješenje kao preskupo.

Ministar saobraćaja Andreas Scheuer predložio je i rješenje po kojem bi vlasnicima dizela s motorima norme Euro 5 bio ponuđen povoljan otkup vozila u zamjenu za novija vozila s oznakom 6, koja zadovoljavaju norme vezane uz emisije azotovog oksida.

Izvor: Agencije