Porošenko traži od Trumpa zaštitu od Rusije

Ne mogu zamisliti da SAD prizna Krim kao dio Rusije, rekao je ukrajinski predsjednik (AP)

Izabrani američki predsjednik Donald Trump i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dogovorili su se u telefonskom razgovoru da će se uskoro sastati.

Porošenkov ured je objavio kako je ukrajinski predsjednik naglasio potrebu da Sjedinjene Američke Države odlučno podupru službeni Kijev protiv ruske agresije na istoku Ukrajine.

U tekstu priopćenja se ne spominje kada bi se sastanak mogao održati. 

Ukrajinske vlasti pripremaju teren za Porošenkov posjet Washingtonu početkom iduće godine kojim žele učvrstiti američku potporu Ukrajini i raspršiti strahovanja da će novi predsjednik Trump napraviti zaokret u odnosu na Kijev. 

Trumpove pohvale Putinu

U izbornoj kampanji Trump je izrazio pohvale ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu s kojim se u ponedjeljak u telefonskom razgovoru suglasio da su rusko-američki odnosi iznimno nezadovoljavajući te da će poduzeti aktivne zajedničke napore da ih normaliziraju.

Porošenko je istog dana u Stockholmu rekao kako je uvjeren da će SAD nastaviti podržavati njegovu zemlju suočenu s proruskom pobunom, istaknuvši da ne može zamisliti da Trump stane na stranu Moskve.

Na pitanje novinara o mogućnosti dogovora između Trumpa i Putina o priznanju Krima kao dijela Rusije, Porošenko je odgovorio: “Ne mogu to ni zamisliti”.

Trump i Putin su, među ostalim, razgovarali o Siriji, ali i poboljšanju ekonomskih i trgovinskih odnosa dvije zemlje, ocijenivši da se zajedno trebaju boriti protiv “zajedničkog neprijatelja broj jedan – globalnog ekstremizma i terorizma”.

Izvor: Agencije