Porošenko šalje borbenu tehniku na istok Ukrajine

Dvije godine traje sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista, u kojem je poginulo više od 9.500 ljudi (Reuters)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko će 23. kolovoza predati ukrajinskim oružanim snagama više od 150 jedinica borbene tehnike namijenjene sudjelovanju u specijalnoj operaciji na istoku te zemlje, priopćio je ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak.

“Ta tehnika će odmah biti provjerena na vježbama i odmah će krenuti na front”, rekao je Poltorak novinarima tijekom probe parade povodom Dana nezavisnosti u središtu Kijeva, prenosi Tanjug.

On je dodao da će ta tehnika, koja se koristi na probama za paradu, nakon svečanog mimohoda, biti upućena ukrajinskim vojnim jedinicama i odredima na korištenje, prenose agencije.

Ukrajina 23. kolovoza obilježava Dan državne zastave, a 24. kolovoza Dan nezavisnosti.

Pentagon zabrinut zbog nasilja

Istovremeno, Pentagon je u petak umanjio zabrinutost zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da Rusija gomila postrojbe na granici dviju zemalja radi uobičajene vojne vježbe.

Zbog Krima, anektiranog ukrajinskog poluotoka, prošlog tjedna su se naglo zategnuli odnosi Kijeva i Moskve, pa je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak održao sjednicu svog Vijeća sigurnosti.

“Zabrinuti smo zbog ruske trajne okupacije Krima i zbog visokog stupnja nasilja na istoku Ukrajine”, komentirao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

“Mi u tome ne vidimo”, dodao je ublaživši ton, “jačanje moći ili kratkoročan masovni pokret, koji samo što se nije dogodio”.

Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane rekao je da je riječ o “pokretima koji se mogu povezati s održavanjem [vojne] vježbe u budućnosti”, prenosi Hina.

Rusija svake godine organizira ovakve vježbe u regiji, a iduća se treba održati sljedećeg mjeseca.

Porošenko je izjavio u četvrtak da ne isključuje mogućnost ruske invazije “velikih razmjera”, u trenutku kada nasilje jača na istoku i usred optužbi da Rusija jača svoje vojne snage u regiji.

Američka poruka Rusiji

Američki potpredsjednik Joseph Biden i Porošenko su pozvali u telefonskom razgovoru na brzo rješavanje sukoba s proruskim snagama, u trenutku kada su pojačane tenzije s Moskvom, priopćila je Bijela kuća u petak kasno navečer.

Biden i Porošenko “izrazili su zabrinutost zbog nedavnog zaoštravanja sukoba na istoku Ukrajine, gdje je kršenje primirja od kombiniranih ruskih i proruskih snaga na najvišoj razini od 2015. godine, uz često korištenje teškog naoružanja”, navodi se u priopćenju, javlja AFP.

Dva sugovornika su “ponovila potrebu za političkim i diplomatskim rješavanjem sukoba kroz punu primjenu sporazuma iz Minska, u čemu trebaju sudjelovati sve strane”, dodaje Bijela kuća.

Potpredsjednik SAD-a rekao je predsjedniku Ukrajine kako su američki dužnosnici poslali poruku Rusiji da svijet prati što se događa i naglasio potrebu za deeskalacijom situacije.

Biden je, također, pozvao Ukrajinu na suzdržanost, navodi francuska agencija.

Putin na Krimu jača sigurnosne mjere

U međuvremenu je ruski predsjednik u petak je doputovao na Krim, kako bi tamo pojačao sigurnosne mjere, podseća AFP.

Putin je po dolasku na Krim poručio da Moskva ne planira prekinuti odnose s Kijevom i da se nada kako će u ukrajinskim vlastima prevladati zdrav razum.

U Ukrajini već dvije godine traje sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista, u kojemu je poginulo više od 9.500 ljudi.

Kijev i Zapad tvrde da separatiste vojno pomaže Rusija, što ova niječe.

Više od dvije godine nakon pripojenja Krima ruskom teritoriju, na referendumu, koji je Zapad ocijenio nezakonitim, novi rast napetosti nagnao je dvije zemlje na jačanje vojne moći na tom području, što potkopava napore koji se ulažu u mirno rješenje ukrajinske krize.

Izvor: Agencije