Porošenko: Rusija vodi rat protiv civiliziranog svijeta

Rusija je 2014. godine okupirala ukrajinski poluotok Krim (EPA)

Rusija vodi rat protiv civiliziranog svijeta, a najveći udar bio je napad na Ukrajinu 2014. godine, izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je za ostvarivanje svog geopolitičkog plana obnove bivšeg SSSR-a spreman upotrijebiti sva sredstva, uključujući nuklearno oružje, prenosi Hina.

“Sve što dotakne Rusija pretvara u ruševine”, rekao je Porošenko na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

“Upozoravam vas da Kremlj nema granica kada je riječ o njegovu planu”, dodao je.

Rusija je 2014. godine okupirala ukrajinski poluotok Krim, a na istoku zemlje podržava proruske pobunjenike koji ne priznaju vlast Kijeva.

‘Ukrajina je mač i štit Evrope’

“Ukrajina je mač i štit Evrope. Braneći Ukrajinu, branite suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost svojih vlastitih zemalja”, poručio je Porošenko sudionicima tradicionalne konferencije o u Minhenu.

Istovremeno, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je otkazan sastanak o ukrajinskom sukobu planiran na marginama konferencije.

Šefovi diplomatije Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine trebali su se susresti u petak poslije podne, ali je sastanak otkazan zbog drugih obaveza, saopćilo je to ministarstvo.

Četvorka se trebala sastati u sklopu tzv. normandijskog formata i razgovarati o mogućem slanju mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na istok Ukrajine.

Ta diplomatska grupa nije uspjela osigurati trajno primirje u sukobu u kojem je, prema procjenama Ujedinjenih naroda, poginulo 10.000 ljudi.

Izvor: Agencije