Oglasi

Porošenko: Ako Ukrajina nije sigurna, ni Evropa neće biti

Stojimo uz Ukrajinu, poručila je Angela Merkel nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.
'Dosad nije pronađeno rješenje za sukobe na istoku Ukrajine, ali su smanjene tenzije', kaže MerkelAnadolija

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je podršku Ukrajini, navodeći da s njom ima bliske odnose, javlja Anadolija.

"Mi stojimo uz Ukrajinu", poručila je Merkel nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. 

To se, kako je kazala, posebno odnosi na teritorijalni integritet Ukrajine.

Merkel je pohvalila hrabrost naroda Ukrajine, koji je "za demokraciju", te naglasila da Organizacija za europsku sigurnost i saradnju (OESS) smatra da je prvi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini prošao korektno i u duhu slobode te očekuje da tako bude i u drugom krugu.

Njemačka je kancelarka zatražila nastavak reformi pokrenutih u Ukrajini, a to se posebice odnosi na borbu protiv korupcije.

Tražiti političko rješenje

Dotaknula se i pregovora iz Minska, navodeći da dosad nije pronađeno rješenje za sukobe na istoku Ukrajine, ali su smanjene tenzije. 

Kazala je i da je važno da Rusija bude uključena u proces u Minsku te istaknula da je nužno nastaviti političko rješenje u okviru tog procesa.

"Bez sigurnosti u Ukrajini ni Europa ne može biti sigurna", poručio je Porošenko.

Podsjećajući na predsjedničke izbore u njegovoj zemlji, Porošenko je istakao da su izbori održani po demokratskim standardima i da je ta zemlja uspješno prošla test demokracije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.