Porodično nasilje smrtonosnije od ratova

Autori pozivaju UN da više pažnje obrati na zlostavljanje u domu, koje privlači daleko manje pažnje nego sukobi od Sirije do Ukrajine (EPA)

Obiteljsko nasilje, uglavnom nad ženama i djecom, ubija daleko više ljudi nego ratovi, često se prešućuje, a svjetskom gospodarstvu čini trošak veći od 8.000 milijardi dolara godišnje, objavljeno je u studiji

Autori studije kažu da je njihov rad prvi pokušaj procjene ukupnih troškova nasilja u svijetu i pozivaju Ujedinjene narode da više pozornosti obrate na zlostavljanje u domu, koje privlači daleko manje pozornosti nego sukobi od Sirije do Ukrajine.

“Na svaku smrt u građanskom ratu dolazi, ugrubo, devet osoba (…) ubijenih u osobnim sukobima”, napisali su u izvješću Anke Hoeffler sa Sveučilišta u Oxfordu im Jaes Fearon sa sveučilišta Stanford, prenosi Hina.

Troškovi nasilja u svijetu, od obiteljskog do ratova, svjetskom gospodarstvu su teret od 9.500 milijardi dolara godišnje.

Gubitak 11,2 posto svjetskog BDP-a

Izračun je napravljen na temelju gubitka u gospodarskom proizvodu i jednak je 11,2 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda.

Zadnjih godina 20 do 25 zemalja trpjelo je građanske ratove koji su uništili mnoga lokalna gospodarstva i stajali blizu 170 milijarda dolara godišnje.

Troškovi ubojstava, kojih su počinitelji uglavnom muškarci nad žrtvama s kojima nisu u rodbinskoj vezi, iznose 650 milijardi dolara.

No, te su brojke sitne prema cijeni obiteljskog nasilja, uglavnom nad ženama i djecom, kojih se troškovi penju na 8.000 milijardi dolara.

Studija govori da gotovo 290 milijuna djece trpi nasilno discipliniranje u domu, prema podacima UNICEF-a (Fonda za djecu UN-a).

Nasilje bez smrtne posljedice crpi 1,9 posto BDP-a u zemljama visokih plaća, a u zemljama subsaharske Afrike, gdje je strogo kažnjavanje uobičajeno, čak 19 posto BDP-a.

Bjorn Lomborg, voditelj centra Copenhagen Consensus, koji je naručio izvješće, ističe da svijet često žmiri pred obiteljskim nasiljem, jer ono je manje privlačno, baš kao što automobilska nesreća privlači manje pozornosti nego zrakoplovna.

Tražiti pametna rješenja

Studija ne samo da treba ukazati “da je to veliki problem”, rekao je Lomborg, već “treba početi tražiti pametna rješenja”.

Treba, također, UN-u pomoći da zacrta nove ciljeve do 2030. godine, koji će naslijediti Milenijske ciljeve iskorjenjivanja siromaštva i poboljšanja opskrbe pitkom vodom, zacrtanih od 2000. do 2015. godine.

Novi ciljevi mogli bi biti ukidanje premlaćivanja kao prihvaćene metode discipliniranja djece ili smanjenje nasilja nad ženama, sugerira Lomborg.

Za izračun troškova nasilja nad ženama i djecom kojih ishod nije smrtonosan izvješće se temeljilo na američkim studijama, koje procjenjuju da svaki nasilni napad stoji 95.000 dolara, od medicinskih troškova do gubitka prihoda.

Izvor: Agencije