Porodični biznis za cijelu Evropu

Posao za cijelu porodicu – tako posljednjih osam godina rade na promociji svojih lokalno uzgojenih proizvoda.

Nekada su imali samo staklenik. Danas je tu i mala trgovina, a za svoje krompire primili su posebno priznanje, kaže reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

„Ovi krompiri imaju originalni certifikat koji označava proizvode iz regije i sa tradicijom. A ovo tu je naziv mjesta u kojem se u ovom trenutku nalazimo. To je Flamski certifikat i mislim da imamo u Flandriji 250 ovakvih certifikata“, kaže Stijn Windey iz Agra Claessens.

Glavni ponos porodice Windey ipak su jagode. Njima su one koje dolaze iz Španije u trećem i četvrtom mjesecu velika konkurencija.

„U Španiji mogu uzgajati jagode bez zagrijavanja dok u Flandriji, u Belgiji moramo zagrijavati svoje staklenike. Zbog toga se naše jagode skuplje uzgajaju od španskih“, kaže Windey.

Bez straha

Zbog svega toga se konkurencije – ne boji. Ali ipak, kao mali lokalni uzgajivač mora posebno brinuti o standardima jer svaka ga greška doslovno košta.

Bitno je sve – od toga kako i koliko crvene su jagode do toga kako su poslagane u kutije. Zeleni dio mora biti okrenut prema dole i u jednoj kutiji moraju biti sve iste veličine. I iako su najmanje najjeftinije, često znaju biti najbolje.

To nisu samo belgijski već i evropski standardi. Ali, kada je u pitanju promocija lokalnog, u Komisiji svoje karte stavljaju na raznoliko evropsko – jedinstveno tržište.

„Ono što smo uočili tokom godina jeste da jedinstveno tržište pruža izbor. Donosi vrijednost za novac korisnicima jer stvara određenu konkurentnost i to je dobro jer na kraju dana je bitan novac koji vam ostane u džepu“, kaže glasnogovornik povjerenika za trgovinu, John Clancy.

U promociji lokalnog ne vide ništa loše, ali glavno je da konačna odluka o tome na što će potrošiti svoj novac, ostane na kupcima.

Izvor: Al Jazeera