Porodice žrtava bombaških napada u Siriji podržale Assada

Ožalošćene porodice žrtava bombaških napada okrivile su SAD za umiješanost u Siriji (AFP)

Sahrane 44 žrtve dvaju bombaških napada u Damasku postale su mitinzi podrške za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Porodice žrtava osudile su Sjedinjene Američke Države i njihove arapske saveznike za umiješanost u Siriji.

Ujedinjeni narodi (UN) su ranije oštro osudili bombaške napade izvedene u petak na centar snaga sigurnosti i zgradu obavještajne službe u Damasku.

Hiljade građana okupljenih na sahranama uzvikivalo je ‘Smrt Americi’, te tražilo osvetu.

„Samo Bog, Sirija i Bashar“, uzvikivali su oni.

Sahrane su prikazane uživo na sirijskoj televiziji.

Sirijsko Muslimansko bratstvo u subotu je odbacilo tvrdnje da je odgovorno za napade, nakon što je na internetu objavljeno saopćenje, navodno potpisano od strane ove organizacije, u kojem se navodi da ona stoji iza napada.

Glasnogovornik Muslimanskog bratstva Zuhair Salem u Londonu je izjavio za AFP da je ova tvrdnja “sasvim izmišljena”, te dodao da je za nju odgovoran Assadov režim.

“Saopćenje je izdao režim, baš kao što je organizirao i napade”, dodao je on.

Predsjednik Assad je ranije tvrdio da su napadi djelo al-Qaede, dok je opoziciono Sirijsko nacionalno vijeće kazalo kako je Assadov režim kriv za napade.

Reakcija UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo napade i izrazilo saučešće  porodicama žrtava i sirijskom narodu, ali ne i vladi, što je inače uobičajeno za UN.

Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin kazao je da je izbacio nekoliko riječi iz izjave Vijeća kako bi dobio podršku svih 15 zemalja članica, prenosi Associated Press.

Dok su se zemlje članice Vijeća uspjele usaglasiti oko izjave za medije o napadima, nije bilo dogovora o još jednoj izjavi koju je predložila Rusija, a kojom se podržava početak rada posmatračke misije Arapske lige u Siriji.

Rusija je predložila da Vijeće apelira na sve strane u Siriji da budu suzdržane, ali ne i da spomene vladina djela protiv civila.

Vijeće je također bez dogovora o mogućoj rezoluciji koju je u petak predložila Rusija, a koju je njemački ambasador pri UN-u Peter Witting nazvao “nedovoljnom”.

Kazao je da Zapad želi rezoluciju u kojoj se spominju svi problemi u Siriji, uključujući i zahtjevi Arapske lige, poput oslobađanja političkih zatvorenika i zahtjeva da oni koji su prekršili ljudska prava odgovaraju za svoja djela.

Zapadne zemlje traže rezoluciju kojom će UN zaprijetiti Siriji sankcijama ako nasilje ne prestane i osuditi djela vlade predsjednika Bashara al-Assada, za koju UN tvrdi da je odgovorna za ubistva 5.000 ljudi.

Ali Rusija i Kina smatraju da su protivnici vlade jednako odgovorni za krvoproliće i oštro se protive sankcijama.

Wittig je kazao da su bombaški napadi znak “eskalacije, da se situacija rapidno pogoršava”.

“Ovim se ističe potreba da Vijeće djeluje. Ne možemo dopustiti da se ovakve stvari dešavaju, moramo djelovati ovdje, i to hitno”, kazao je on na konferenciji novinare.

Čurkin je kazao kao su čak i početkom augusta, kada je Vijeće sigurnosti prihvatilo ruski prijedlog da zahtijeva da se nasilje u Siriji zaustavi, “zapadni saveznici na nesreću već smatrali da postoji mogućnost da se u Siriji promijeni režim”.

Ishod ovakve politike, kazao je on, je situacija “u kojoj se Sirija približava građanskom ratu”.

“Jeftin trik”

Čurkin, koji je ovog mjeseca predsjednik Vijeća, sazvao je konferenciju za medije kako bi pojasnio ruske prijedloge, te kako bi odgovorio na kritike američke ambasadorke pri UN-u Susan Rice na kraju sastanka Vijeća o Libiji, prilikom kojeg je zatražio da UN sprovede istragu o ubijanju civila tokom NATO-vog bombardovanja te zemlje.

Rice je opisala njegov poziv kao “jeftin trik” kojim je Moskva pokušala odvratiti pažnju od činjenice da ne želi osuditi sirijsku vladu zbog ubijanja demonstranata.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u petak je izrazio je zabrinutost zbog stanja u Siriji.

“Generalni sekretar UN-a  ozbiljno je zabrinut zbog širenja nasilja u Siriji. On je naglasio da je svako nasilje neprihvatljivo i da mora prestati odmah”, kazao je Banov portparol Martin Nesirski.

Ban je istakao potrebu za “kredibilnim, sveobuhvatnim i legitimnim” političkim promjenama u Siriji.

On je dodao da vlada mora “brzo i u potpunosti” sprovesti mirovni plan Arapske lige, prenio je AFP.

Izvor: Agencije