Porodice zaposlenih u Konzulatu SAD-a napuštaju Istanbul

Američki konzulat u Istanbulu će ostati otvoren, kazali su iz State Departmenta (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su naložile porodicama zaposelnih u Američkom konzulatu u Istanbulu da napuste Tursku, saopćio je State Department.

“State Department je donio odluku na osnovu sigurnosnih informacija, koje upućuje da ekstremističke grupe ulažu velike napore da napadnu američke državljane u područjima Istanbula gdje stanuju ili gdje se često nalaze”, navodi se u saopćenju.

Američki konzulat će ostati otvoren, kazali su iz State Departmenta, dodajući da se njihova odluka ne odnosi na druga diplomatska predstavništva.

State Department je i ranije upozoravao na moguće napade širom Turske.

Također je savjetovao građane SAD-a da ne putuju u područja jugoistočne Turske te da je riskantno putovati bilo gdje u toj zemlji.

Povećan broj napada

Događanja u Siriji su se prelila u Tursku, u kojoj se broj napada ove godine povećao.

Turske vlasti su, nakon napada koji se desio u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 34 ljudi, izrazile sumnju da je Američka ambasada u Turskoj za napad znala ranije.

“Informirali smo sve američke građane u Ankari i turske zaposlenike naše ambasade da je moguć napad. To uvijek radimo”, saopćili su tada iz Ambasade SAD-a.

I Francuska je nakon napada na aerodrom Ataturk u Istanbulu, kada je poginulo 47 ljudi, zatvorila neka svoja diplomatska predstavništva.

Izvor: Al Jazeera i agencije