Porodice se opraštaju od najmilijih u Potočarima

U Hali bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari položeni su zeleni tabuti devet žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine.

Porodice žrtava miluju tabute u kojim se nalaze posmrtni ostaci srebreničkih muškaraca koje su kobnog jula prije 25 godina planski ubijale vojne, paravojne i policijske formacije iz bh. entiteta Republike Srpske i Srbije, javlja Anadolija.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici u poslijepodnevnim satima stigla je u Memorijalni centar u Potočarima.

Krenula je jutros iz gradskog groblja u Visokom. U tri kombija bili su posmrtni ostaci devet osoba koje će 25 godina nakon genocida, ovog 11. jula pronaći smiraj u Memorijalnom centru.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 23-godišnji Salko Ibišević, a najstarija 70-godišnji Hasan Pezić. Kolona se do Srebrenice zaustavila na nekoliko mjesta, među kojima je bila i zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Pandemija korona virusa u velikoj mjeri je utjecala na čitavu organizaciju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Al Jazeerin reporter Adnan Rondić.

Iz memorijalnog centra Potočari kao i srebreničkih udruženja su ipak potrudili da što veći broj aktivnost ipak bude realiziran.

Građani Sarajeva odali počast žrtvama

Tri kombija s tabutima devet žrtava genocida u Srebrenici ranije su se u Sarajevu zaustavili ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su porodice žrtava i građani odali počast stradalima u genocidu.

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava i mnogobrojnih građana, bili su i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo i ministri u Vladi KS, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović i brojni drugi zvaničnici. 

Kada su se pojavili kombiji sa tabutima, glavnu ulicu u Sarajevu ispunili su tuga i tišina, koju su prekidali jecaji brojnih građana, porodica žrtava, prijatelja i rodbine, koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva. Žrtve su ispratili suzama u očima i učenjem Fatihe pred njihove duše. Mnogi građani su prišli kombijima s posmrtnim ostacima i stavili cvijet u znak počasti za žrtve genocida.

Kombiji koji prevoze posmrtne ostatke ubijenih u genocidu, počinjenom 11. jula 1995. godine na području Srebrenice, prekriveni su zastavom BiH.

Brojne Sarajlije okupile su se i duž centralne gradske ulice, s cvijećem u rukama, kako bi ispratili konvoj s tabutima i odali počast žrtvama genocida.

Ispraćaj iz Visokog

Kolona s tabutima devet srebreničkih žrtava, koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, ispraćena je u četvrtak ujutro iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko.

Prije polaska kolone, porodice žrtava i građani Visokog, učenjem dova i polaganjem cvijeća na tri kombija, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, kada su jedinice tadašnje Vojske i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice ubile više od 8.000 Bošnjaka, prenosi Anadolija.

Članovi porodica i građani ispratili su konvoj s tabutima žrtava najvećeg masovnog stradanja na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata, genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Među prisutnima je bila Mensura Alić, koja je došla da oda čast srebreničkim žrtvama, iako ona ove godine nikoga neće ukopati.

“Ovdje nema nikog mog, ali naši su svi. Nema nikog od moje rodbine. Ukopala sam veliki broj članova uže i šire familije. Iz kuće, četvericu”, poručila je Alić.

‘Najtužnija dženaza do sada’

Svake godine je u Visokom na ispraćaju žrtvama srebreničkog genocida.

I Idriz Begić je bio u Visokom na ispraćaju, kako je kazao, njegovih komšija.

“U mom selu sedam ljudi je preživjelo genocid. Sve je pobijeno. Tu je suvišna svaka priča. Tu je 20 kilometara komšija od komšije. Ja sam ranije ukopao tri tetića. Danas sam došao zbog komšija”, ispričao je Begić.

Kenan Karavdić, direktor JKP Gradska groblja Visoko, podsjetio je da je ovo preduzeće od 2003. godine uključeno u organizaciju i ukop svih stradalih Srebreničana iz 1995. godine.

“Mnogi se pitaju zašto kolona uvijek kreće iz Visokog. U Visoko su dovezeni prvi ekshumirani stradali Srebreničani, čim je počeo proces ekshumacija i identifikacija. Kod nas su čuvana tijela dok nije napravljena laboratorija u Tuzli”, izjavio je Karavdić.

Kako je kazao, ove godine, zbog pandemije korona virusa, ovo je najmanji broj identificiranih.

“Ovo je najtužnija dženaza do sada, jer mnoge porodice nisu bile u mogućnosti ukopati svoje najmilije”, poručio je Karavdić.

Kolona na putu prema Potočarima kratko će se zadržati u Ilijašu, a nakon toga i u Vogošći.

Ukop devet žrtava genocida

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu bi trebala biti oko 12:00 sati.

Zastat će i ispred Vijećnice, gdje će se odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

Konvoj s tabutima žrtava bi u Potočare trebao stići oko 16:00 sati, gdje će u subotu, 11. jula, biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Izvor: Al Jazeera i agencije