Porodice osam žrtava dale saglasnost za ukop u Potočarima

Identifikaciju i dalje čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava (EPA)

U Komemorativnom centru u Tuzli danas su identificirane tri žrtve proteklog rata, a radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da su dvije žrtve ubijene u genocidu počinjenom u Srebrenici, dok je treća žrtva nastradala 1993. godine u Karačićima.

Po njenim riječima, porodica jedne žrtve prilikom današnje zvanične identifikacije dala je saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi koja će ove godine, uz restriktivne mjere, biti održana u Memorijalnom centru Potočari.

Danas je porodica zvanično identificirala i ujedno dala saglasnost za ukop Ibrahima (Hameda) Zukanovića, rođenog 1941. godine u mjestu Sase, Srebrenica. On je u julu 1995. godine nestao u Kozluku kod Zvornika, gdje je njegovo tijelo godinama kasnije ekshumirano iz jedne od primarnih masovnih grobnica.

Porodica je danas zvanično identificirala i Zilhu (Edhema) Delić, koja je rođena 1971. godine. Ona je 1995. godine nestala u Kamenici kod Bratunca, a njeni nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su prošle godine na površini terena na lokalitetu Kameničko brdo.

Fazlić napominje da je porodica odlučila da će ukop ove žrtve biti obavljen naredne godine.

Broj nije konačan

Danas je identificiran i Suljo (Saliha) Kahrić, rođen 1937. godine u Karačićima kod Srebrenice. On je nastradao 1993. godine u Karačićima, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine.

Fazlić kaže da su, za sada, saglasnost za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari dale porodice osam žrtava.

Napominje da ovaj broj nije konačan i porodice još uvijek imaju vremena da se odluče za ukop.

Po njenim riječima, u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 37 žrtava koje su također identificirane, ali porodice nisu dale saglasnost za ukop, uglavnom zbog nekompletnih tijela žrtava.

“S druge strane, šest porodica je dalo saglasnost za ukop žrtava naredne 2021. godine, uglavnom zbog epidemije COVID-19 i činjenice da članovi porodice koji žive u inostranstvu nisu u mogućnosti prisustvovati dženazi i ukopu”, kazala je Fazlić.

Dodala je da na identifikaciju od strane porodica i dalje čekaju posmrtni ostaci još 97 žrtava.

Logotip i vizuelni identitet Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica predstavio je novi logotip i vizuelni idenitet ove institucije, koji će se u budućnosti koristiti u komunikaciji prema javnosti.

Idejno rješenje novog vizuelnog identiteta osmislio je i razvio kreativni tim agencije “Fabrika” koji je svoj rad na ovom projektu realizirao “pro bono”, kao donaciju i izraz podrške radu Memorijalnog centra.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo što imamo priliku da radimo sa ‘Fabrikom’ i što smo dobili njihovu podršku na ovaj način. Uvijek smo smatrali izuzetno važnim da Memorijalni centar Srebrenica dobije svoj jedinstveni vizuelni identitet, koji će našu instituciju učiniti prepoznatljivom u svijetu, baš na onaj način kako je to ‘cvijet Srebrenice’ kao univerzalni simbol genocida u Srebrenici učinio za okupljanje organizacija i ljudi koji se aktivno bore protiv negiranja genocida širom svijeta”, rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Predloženi vizuelni identitet danas je usvojio Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica. Ključni motiv nove oznake su prepoznatljivi bijeli nišani mezarja u Potočarima.

Agencija “Fabrika” je također pripremila i kratki video povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici na engleskom i bosanskom jeziku, a koji će biti predstavljen javnosti i ustupljen na besplatno korištenje svim medijima krajem ove sedmice.

Izvor: Agencije