Porodice nestalih prijete štrajkom glađu

Članovi porodica putnika nestalog malezijskog aviona, koji su porijeklom iz Kine, prijete da će početi štrajk glađu te od malezijskih vlasti zahtijevaju objašnjenje šta se dogodilo s letom MH370.

Iz Malezije, pak, odgovora još nema.

Zbog činjenice da 10 dana nakon misterioznog nestanka aviona, porodice nestalih putnika još traže odgovore na pitanje šta se dogodilo njihovim najbližima, osjećaj tuge prerasta u ljutnju.

Porodice vjeruju kako su informacije, ključne za istragu, dosad držane u tajnosti.

Žele istinu i neće dozvoliti da njihovi najdraži, kako kažu, postanu žrtve politike.

Kineske vlasti tvrde kako su sve opcije otvorene, ali i navode da ne postoji mogućnost po kojoj su kineski putnici učestvovali u eventualnoj otmici aviona.

Misle da bi istragu trebalo ponovno fokusirati na ostale putnike i članove posade, a odgovore očekuju od Malezije.

“Cijela potraga proširena je na 2,24 miliona kvadratnih nautičkih milja, što je nevjerovatno veliko područje i nešto što Malezija ne može pretražiti sama”, žali se Hishammuddin Hussein, malezijski ministar odbrane.

Za nestalim avionom sada traga 26 zemalja, a potraga je proširena i na područje od Kaspijskog mora do južnog dijela Indijskog okeana.

Bez traga – 10 dana

Kopilot nestalog malezijskog aviona izgovorio je posljednje riječi koje su se čule iz kabine, kazao je izvršni direktor kompanije Malaysia Airlines, a istražitelji razmatraju samoubistvo kapetana ili prvog oficira kao moguće objašnjenje nestanka letjelice.

Od 8. marta do danas nikakav trag nije pronađen o avionu sa linije MH370, u kojem je bilo 239 osoba.

Istražitelji su sve više uvjereni da je letjelicu s kursa, možda hiljade kilometara, namjerno skrenula osoba koja odlično poznaje karakteristike aviona Boeing 777-200ER i komercijalnu navigaciju, prenosi agencija Reuters.

Izvršni direktor Malaysia Airlinesa Ahmad Jauhari Yahya u ponedjeljak je izjavio kako nije jasno kada je isključen jedan od automatskih sistema za praćenje aviona, što je u suprotnosti za nekim izjavama ministara Vlade Malezije proteklog vikenda.

Neformalna poruka

Sumnje na otmicu i sabotažu dobile su na snazi u nedjelju, kada su zvaničnici kazali kako je posljednja radijska poruka, neformalno „U redu, laku noć“, izrečena nakon što je sistem za praćenje ACARS bio isključen.

„Početna istraga ukazuje na to da je kopilot bio posljednji koji je govorio u vrijeme kada je razgovor sniman“, kazao je Jauhari u ponedjeljak.

To je bio pozdrav kontrolorima neba u 1:19 sati po lokalnom vremenu, kada je avion, koji je putovao ka Pekingu, napustio malezijski zračni prostor.

Posljednje javljanje ACARS-a, računara za održavanje, koji šalje podatke o statusu aviona, primljeno je u 1:07 po lokalnom vremenu, kada je letjelica prelazila sjeveroistočnu obalu Malezije.

„Ne znamo kada je poslije toga isključen ACARS“, kazao je Jauhari i dodao:

„Trebao je slati podatke još 30 minuta poslije toga, ali se to nije desilo.“

Avion je nestao sa radara civilnih kontrolora leta kod istočne obale Malezije, manje od sat nakon polijetanja iz Kuala Lumpura. Malezijske vlasti vjeruju kako je neko u avionu isključio njegove komunikacijske sisteme.

Malezijska policija istražila je živote pilota, osoblja u avionu i na aerodromu, kako bi dobili bilo kakve natuknice o mogućem motivu u istrazi koja se klasficira kao krivična.

Za to vrijeme na sjevernoj hemisferi u toku je odvojena potraga na dijelu od Malezije preko sjevernog Tajlanda, Mijanmara, Kine i Kazahstana.

Izvor: Al Jazeera i agencije