Porodice kosovskih žrtava protiv Jeremića

Bivši srbijanski šef diplomatije Vuk Jeremić ušao je u najuži krug izbora za novog generalnog sekretara UN-a (AP)

Kosovski konzulat u New Yorku proslijedio je, uoči četvrtog kruga glasanja za novog glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, svim zemljama članicama UN-a pismo udruženja obitelji nestalih tokom rata na Kosovu u kojem se traži da Vuk Jeremić ne bude izabran za nasljednika Ban Ki-moona.

U pismu, u koje je Tanjug imao uvid, navodi se da je Jeremić “nepodoban za tu poziciju” jer dolazi iz zemlje koja je počinila zločine tokom rata na Kosovu i “namjerno onemogućila obiteljima nestalih da razjasne sudbinu svojih najbližih”.

Izbor Jeremića bi, kako ocjenjuju obitelji nestalih, bio uvredljiv za obitelji nestalih i žrtava, počevši od njegovih, kako dodaju, “uvredljivih akcija” dok je bio predsjednik Opće skupštine UN-a protiv majki iz Bosne i Hercegovine.

U pismu također stoji da je Jeremić, koji je rođen i odrastao u Srbiji, bio na brojnim najvažnijim dužnostima u srbijanskoj politici, pa je “kao takav, jedan od odgovornih za genocidne zločine tokom devedesetih u bivšoj Jugoslaviji”.

“Za mjesto glavnog tajnika UN-a neophodna je osoba visokih moralnih i profesionalnih kvalifikacija, a Jeremić ne može voditi međunarodnu zajednicu u promoviranju mira, sigurnosti i ljudskih prava”, smatraju obitelji kosovskih žrtava.

Jeremić u najužem krugu

Bivši srbijanski šef diplomatije Vuk Jeremić ušao je u najuži krug izbora za novog glavnog tajnika UN-a.

Osim njega, u konkurenciji su bivši portugalski premijer Antonio Guterres, bivši slovački premijer Miroslav Lajčak, te bugarska predstavnica Irina Bokova, glavna direktorica UN-ove Organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

I nakon četvrtog kruga glasanja, prema neslužbenim informacijama, Jeremić drži treću poziciju – iza Guteresa i Lajčaka.

Predviđena su dva nova kruga glasanja, zatvorena i tajna, 26. rujna i 4. listopada, navode diplomati.

Ime novoga glavnog tajnika UN-a bi trebalo biti objavljeno najranije u listopadu.

Sadašnji glavni tajnik Ban Ki-moon odlazi s dužnosti krajem godine, nakon dvaju petogodišnjih mandata.

Izvor: Al Jazeera i agencije