Porodice godinama tragaju za nestalim u ratu

Na Međunarodni dan nestalih, Crveni krst je pozvao sve ljude koji nešto znaju da to i kažu. Akcijom u tri administrativna sjedišta u Bosni i Hercegovini – Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, pokušavaju utjecati na svijest ljudi. Članovi porodica nestalih ne prestaju s traženjem, a na jače djelovanje pozivaju institucije.

Crna boja i pitanje, u mnogim slučajevima bez odgovora. Svi koji nešto znaju moraju progovoriti, poručuju iz Crvenog krsta.

„Želim poručiti običnim građanima da mogu noseći obični balon s pitanjem “Gdje je”, s kojim porodice nestalih osoba ustaju i liježu, izraziti solidarnost, podijeliti dio tog tereta i ukoliko oni imaju informacije kojima se može rasvijetliti sudbina jedne osobe, da se obrate nadležnim institucijama“, kazala je Dijanela Rajkić, iz Crvenog krsta BiH.

Jedan od balona uzeo je i Josip Drežnjak. U ratu su mu, u Grabovici, ubijeni roditelji. Majku je pokopao, od oca je godinama kasnije pronašao jednu kost. No, i to mnogo znači, govori Josip, ukazujući da se od 33 ubijenih u akciji Armije BiH, traga za posmrtnim ostacima još 17 Grabovčana.

„Sve što pronađete… Tako je. Olakšanje, veliko olakšanje. Sa ovim drugim ljudima koji nemaju nikakvog traga, bili bi sretni da nađu jednu koščicu, da pripada njihovu najmilijem“, rekao je Drežnjak.

Potraga ne prestaje

„Gdje je – pitanje je koje su bezbroj puta u zadnjih više od 20 godina postavljale obitelji nestalih. Sada se nadaju da bi ovakve akcije trebale utjecati na institucije za koje smatraju kako im trenutno jedine mogu pomoći“, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Amela Studenović kaže kako je za nju svaki izlazak vani, svaki slobodan trenutak potraga. Muž joj je, kao pripadnik Armije BiH, zarobljen u akciji HVO-a u Bijelom polju pored Mostara. Od tada za njim traga, čeka odgovore institucija, a i privatno istražuje.

„Nikad o njima istina nije izašla na vidjelo. I pitanje je hoće li ikada izaći. Mi sve više sumnjamo. Zbog čitave političke situacije, rada organa. Čast izuzecima na lokalnom nivou koji pokušavaju na razne načine. I mi smo, porodice, u svojim privatnim istragama, svašta pokušavale. Međutim, njihova tijela, niti istina do danas nije izašla na vidjelo“, kazala je Studenović.

Doživljene tragedije zbližile su porodice žrtava.

„Ovom prilikom bih apelirao na sve dobre ljude koji znaju nešto da pomognu da se netko pronađe. Pa, barem će biti netko zadovoljan, netko će pronaći svoga, nije bitno kojem narodu pripada“, rekao je Josip Drežnjak.

U mnogim slučajevima znaju se počinitelji zločina, postoje svjedoci, porodice sumnjaju na lokacije grobnica. No, istraga je spora. U Tužilaštvu se najčešće pravdaju nedostatkom sredstava.

Izvor: Al Jazeera